O nouă ordine mondială, negociată de SUA și China. Economiștii anunță o recesiune a economiei lumii: Europa va avea cel mai mult de suferit
Autor: Roxana Neagu | Publicat pe: 01 oct 2022, 11:44
WhatsApp
foto ilustrativ pixabay
foto ilustrativ pixabay
Recesiunea mondială vine în contextul negocierilor între puterile lumii și reașezării mondiale.

Economiştii consideră că ne apropiem de o perioadă de recesiune a economiei mondiale. În opinia lor, urmează o nouă ordine mondială şi o reaşezare a fluxurilor şi politicilor monetare ce vor fi negociate între China şi Statele Unite.

Andrei Rădulescu, director de analiză macroeconomică la Banca Transilvania, a declarat, la o conferinţă de specialitate, că nu va fi o criză economică de proporţii, ci va fi similară celei de la sfârşitul anilor '90. El apreciază că din confruntarea celor două mari puteri menţionate, Europa va avea cel mai mult de suferit, pentru că aici va urma o criză socială care va fi resimţită şi în România, dar la un nivel mai redus, deoarece ţara noastră are un grad mai mic de dependenţă de importurile de hidrocarburi din Rusia, scrie Rador. 

Iată ce să faci cu banii tăi ca să nu îi pierzi

”Deși dolarul a crescut deja destul de consistent cred ca mai e loc de consolidare pentru că FED-ul - Federal Reserve (Sistemul de Rezerva Federală), care reprezintă Banca Centrală Americană, pare mult mai hotărât sa lupte cu inflația decât Banca Centrală Europeană. Dacă aveti economii mai consistente, o diversificare valutară către USD n-ar fi rea. Americanii acționează mult mai unitar decât UE, care e fragmentat și se coordonează mai greu. Plus că datoriile uriașe ale Italiei, Greciei & Co... nu suportă o creștere a dobânzilor.” a scris trainerul financiar Adrian Asoltanie, pe Facebook, în grupul ”Viața și banii”. 

”O revenire a piețelor, despre care am mai scris, pare să fie în plină desfășurare. Și cripto este într-un rebound real. Deși părerea mea este că am putea avea, cel mai probabil, câteva luni de piețe mai calme, pe termen mai lung rămân mai degrabă pesimist. Dacă piața o să mai crească, e posibil să fac exit aproape total și să trec pe titluri de stat americane. Cine n-are acces la titluri de stat poate trece pur și simplu la USD. Piețele calme încurajează Fed-ul să crească dobânzile mai cu încredere, și dobânzile după ce cresc, doar ceva grav poate convinge Fed-ul să înceapă să le coboare. O recesiune moderată e puțin probabil să impresioneze Fed-ul când inflația este de 8-9% și dobânda de politică monetară nici la 3%. Iar acest ceva grav n-o să mai fie S&P 500 la 3.600, că deja s-a consumat. Nivelul bursier care ar putea panica Fed-ul cred că este 3.000. Să pariezi pe o scădere a S&P până la 3.000 înseamnă să pariezi pe o recesiune urâtă. Și așa ceva, în acest moment, este complet în afara tuturor indicatorilor macroeconomici. Inflație de 8-9% este incompatibilă cu o recesiune serioasă. Acum există doar niște riscuri, niște idei și niște semne de îngrijorare.

Asta nu înseamnă nimic de fapt. Lucrurile se pot duce în orice direcție. Atunci de ce să vinzi și să treci pe randament de doar 3% pe an, cât îți oferă dolarul? Pentru că nu prea merită să-ți asumi riscul ca acele îngrijorări să se materializeze. Cash-ul (sau echivalent cash cum sunt titlurile de stat) acum îți oferă 3% când Fed-ul îți promite inflație de 2% în maxim doi ani. Citește continuarea aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?