O nouă lege a fumatului, votată în PE. Vezi cum vei fi afectat
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu
WhatsApp

Un proiect de lege votat, marți, în Parlamentul European face referire la  țigările electronice care nu vor fi vândute exclusiv în farmacii. Potrivit proiectului, 65% din ambalajul pachetelor de ţigări să fie acoperit cu imagini care conţin avertismente privind riscurile pentru sănătate, iar ţigările slim, cele cu aromă de mentă sau de fructe vor fi interzise. Decizia PE nu este definitivă, proiectul urmând să fie negociat cu Consiliul Uniunii Europene.

Proiectul a fost realizat de deputatul  Linda McAvan, scopul acestuia fiind descurajarea fumatului în rândul tinerilor.

Ţigările electronice nu vor fi vândute exclusiv în farmacii. Parlamentul European a respins o directivă a Comisiei Europene care clasifica ţigările electronice drept medicament. Cei mai fericiţi de rezultatul votului de ieri au fost patronii magazinelor care vând ţigări electronice. Propunerea legislativă cuprinde, însă, alte măsuri care încearcă să îi ţină pe tineri departe de fumat. Astfel, europarlamentarii au interzis gusturile dulci sau de fructe în tutun.

Noua lege interzice vânzarea ţigărilor electronice către minori, dar şi promovarea prin reclame. În plus, europarlamentarii au decis să interzică ţigările cu aromă. Cele cu mentol se vor menţine, însă, pe piaţă timp de opt ani de la promulgarea legii.

Ce schimbări mai  sunt prevăzute în  noul proiect anti-fumat

-  65% din suprafaţa pachetului de ţigări va trebui să fie acoperită cu avertismente privind riscurile pentru sănătate. Aceste avertismente trebuie să fie menţionate atât pe faţa, cât şi pe spatele pachetului de ţigări.

- O serie de aditivi, dar şi de arome vor fi interzise, se mai arată în propunerea legislativă care a fost votată astăzi de parlamentul European. Astfel, vor fi interzise de la comercializare ţigările cu aromă de mentă sau de fructe. Prin această decizie se doreşte ca ţigările să nu mai fie atractive pentru tineri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel