Data actualizării:
Data publicării:

O nouă ipoteză despre explozia gazoductului Nord Stream. Sunt ucrainenii în spatele ei?

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Autoritățile germane suspectează că ucrainenii ar fi în spatele exploziei Nord Stream.

Potrivit autorităților germane şi serviciilor de investigație, după atacurile asupra conductelor Nord Stream din septembrie 2022, indiciile care duc către Ucraina sunt din ce în ce mai evidente, lucru care reiese şi din cercetările „Spiegel” și ZDF. „Anchetatorii de la BKA, Poliția Federală și Procurorul General nu au nicio îndoială că un comando ucrainean a aruncat în aer conductele”, scrie „Spiegel”. Mai mulţi anchetatori și agenți internaționali anonimi spun şi ei că „toate constatările îndreaptă într-o singură direcție”: Kiev.

Analiza adreselor de IP și a altor date duc la concluzia că suspecții se aflau în Ucraina înainte și după actul de sabotaj și că ar fi comunicat de acolo, notează derstandard.at. Moscova "ar fi trebuit" privată de o sursă importantă de venit iar președintele rus Vladimir Putin de „cel mai important instrument al său de șantaj” împotriva guvernului german. Oficial, însă, autoritățile sunt încă reticente şi nu confirmă suspiciunile.

Kievul neagă acuzaţiile

În martie, mai multe instituții de presă au raportat "semnale" în Ucraina. Kievul a negat faptul că guvernul ucrainean ar fi fost implicat și a subliniat că nimeni din aparatul de securitate nu știe cine este responsabil. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că „nu se va comporta niciodată așa”. Oficiali anonimi ai serviciilor de informații și politicieni de securitate presupun că șeful statului nu era la curent.

Imediat după atacul din 26 septembrie 2022, în care patru explozii din zonele economice exclusive ale Suediei și Danemarcei din Marea Baltică au provocat mai multe scurgeri în conductele Nord Stream, acuzațiile s-au îndreptat către Moscova. Potrivit cercetării, este încă posibil să fi fost o acțiune a Rusiei. În consecință, se spune din nou și din nou că dovezile duc către Kiev” și că informațiile sunt „prea bune pentru a fi adevărate”.

„Desigur, urmărim și aceste direcţii, dar până acum nu avem nicio dovadă sau confirmare în acest sens”, a spus procurorul federal german Lars Otte. Momentan nu se poate spune că acțiunea a fost „controlată de Ucraina”. Potrivit raportului, experții consideră că este puțin probabil ca agenții ruși să execute impecabil o manevră de înșelăciune atât de complexă.

„Washington Post” raportase deja în iunie că CIA a fost informată despre planurile Ucrainei de către un agent european în iunie 2022. Rapoartele ulterioare din presă au numit Țările de Jos și l-au descris pe generalul ucrainean de rang înalt Valery Saluschnij ca fiind responsabil de acțiune. Potrivit cercetărilor „Spiegel” și ZDF, se pare că în Ucraina era planificat și un atac asupra gazoductului Turkstream din Marea Neagră, prin care curge gazul rusesc spre Turcia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel