O nouă gaură imensă în stratul de ozon a fost descoperită. Lasă Pământul fără protecție în fața radiației solare. Riscuri grave pentru sănătate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Porapak Apichodilok)
Sursă foto: Pexels (Porapak Apichodilok)
O nouă gaură de ozon a fost descoperită deasupra tropicelor, oamenii de știință fiind de părere că noi studii sunt necesare. Acest fenomen pune în pericol sănătatea oamenilor.

Deasupra regiunilor tropicale, a fost identificată o nouă gaură în stratul de ozon, o subţiere a stratului atmosferic care protejează Pământul de radiaţia solară, care atinge dimensiuni de şapte ori mai mari decât cea, deja cunoscută, de deasupra Polului Sud. Prezentată în revista American Institute of Physics Advances, această constatare tulburătoare reiese dintr-un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Waterloo, Ontario, Canada.

Pentru a fi clasificată ca atare, o "gaură" în stratul de ozon este definită ca o zonă în care pierderea de ozon este mai mare de 25% în comparaţie cu regiunile considerate stabile. Echipa, condusă de Qing-Bin Lu, a identificat o zonă în care stratul de ozon este cu 80% mai subţire decât valorile standard. Prin extensie, comentează experţii, această gaură este de aproximativ şapte ori mai mare decât cea din Antarctica şi nu pare să varieze semnificativ pe parcursul anului, scrie Rador. 

"Tropicele - relatează Lu - alcătuiesc jumătate din suprafaţa planetei şi găzduiesc aproximativ jumătate din populaţia lumii. Prezenţa acestei singularităţi este un motiv de îngrijorare globală". Acest rezultat este deosebit de alarmant deoarece ozonul, un compus chimic cunoscut şi sub numele de O3, protejează suprafaţa pământului de radiaţiile solare ultraviolete (UV). Fără acest tip de ecranare, undele electromagnetice ale Soarelui pot provoca riscuri grave pentru sănătate, de exemplu creşterea riscului de a dezvolta cancer de piele sau formarea de cataracte, slăbind în acelaşi timp sistemul imunitar uman. Expunerea la radiaţiile ultraviolete poate fi, de asemenea, dăunătoare ecosistemelor, atât terestre, cât şi acvatice.

Epuizarea stratului de ozon aduce probleme pentru sănătatea oamenilor

La mijlocul anilor 1970, s-a emis ipoteza că prezenţa substanţelor chimice industriale, cum ar fi clorofluorocarburile (CFC), ar fi putut cauza o epuizare a ozonului atmosferic. În 1985, în regiunea Polului Sud a fost găsită o "gaură" de dimensiuni semnificative. Interdicţia utilizării poluanţilor, subliniază oamenii de ştiinţă, a contribuit la încetinirea expansiunii subţierii, însă cu toate acestea, prezenţa O3 a continuat să scadă.

"Nu observasem niciodată această singularitate - comentează Lu - datele preliminare sugerează că mai multe populaţii tropicale sunt deja expuse riscului de a experimenta consecinţe negative din cauza radiaţiilor, care ating niveluri mai mari decât se aştepta". Potrivit autorilor, găurile din ozonul tropical ar putea juca un rol important în răcirea şi reglarea temperaturilor stratosferice. Această descoperire, subliniază cercetătorii, s-ar putea dovedi crucială pentru o mai bună înţelegere a schimbărilor climatice globale.

"Lucrările noastre - conchide Lu - evidenţiază necesitatea efectuării unor studii ulterioare asupra epuizării stratului de ozon, asupra modificării radiaţiilor UV, asupra creşterii riscurilor asociate sănătăţii şi asupra efectelor negative pe care această situaţie le poate provoca asupra ecosistemelor din regiunile tropicale".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel