O nouă explozie solară, cea mai puternică din acest ciclu. De ce nu vom mai vedea aurore boreale din România / foto
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
O nouă explozie solară extrem de puternică s-a produs în regiunea activă 3664.

Pata solară 3664, unde săptămâna trecută a avut loc o ejecție de masă coronală ce a cauzat aurore boreale pe Pământ, vizibile inclusiv din România, nu se mai află în prezent îndreptată către Pământ, însă asta nu înseamnă că nu este activă. Ieri, o nouă explozie solară, cea mai puternică din acest ciclu, s-a produs în această regiune a Soarelui.

Pe pagina de Facebook AstroNick au fost prezentate informații despre această explozie:

„Cea mai puternică explozie solară a acestui ciclu solar

În urmă cu mai puțin de o oră, regiunea activă 3664, cea care a fost responsabilă de furtuna geomagnetică extremă din 10/11 mai, a produs cea mai puternică explozie solară a acestui ciclu solar și a 17-a din istorie, de când facem măsurători. Valoarea maximă a fost de X8.7.

Regiunea nu se mai află îndreptată către Pământ, nici măcar nu mai este vizibilă din unghiul în care privim Soarele, aceasta trecând de limbul solar vestic, pe scurt, a apus văzută de pe Pământ.

Sateliții de monitorizare a Soarelui au înregistrat partea superioara a acestei explozii. Dacă regiunea activă ar fi fost încă vizibilă în mod direct de pe Pământ, chiar și pe marginea Soarelui acolo, valorile ar fi fost mult, mult mai mari.

Datorită poziției exploziei, după limbul vestic al Soarelui, aceasta nu ne va afecta deloc din punct de vedere geomagnetic, chiar dacă va avea o ejecție de masă coronală asociată. Așadar, fără furtuni geomagnetice.

Regiunea activă 3664 este încă foarte activă, doar în ultimele 24h a produs alte 2 explozii de clasa-X, X1.69 și X1.25, la fel și acestea eclipsate de marginea solară. Urmează 2 săptămâni în care această regiune va tranzita Soarele pe partea nevăzută, după care va reapărea pe limbul estic. În caz ca își păstrează configurația magnetică complexă, ne putem aștepta din nou la evenimente notabile odată ce va revenii.“, se arată pe pagina de Facebook AstroNick.

Având în vedere că regiunea activă nu mai este îndreptată către Pământ, ejecția de masă coronală nu va mai lovi planeta noastră de această dată și nu se vor mai produce furtuni geomagnetice și aurore boreale. Totuși, așa cum se precizează și în postare, peste 2 săptămâni, pata AR3664 va fi din nou ndreptată către Pământ și ar putea provoca noi explozii care să afecteze planeta noastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel