O nouă decizie a justiţiei din SUA defavorabilă lui Donald Trump
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 02 dec 2022, 07:21
WhatsApp
O nouă decizie a justiţiei din SUA defavorabilă lui Donald Trump / Foto Agerpres
O nouă decizie a justiţiei din SUA defavorabilă lui Donald Trump / Foto Agerpres
O curte de apel din Statele Unite i-a adus o nouă înfrângere lui Donald Trump joi, anulând o hotărâre anterioară a unei instanţei care numise un expert independent pentru a examina documentele confiscate din reşedinţa acestuia din Florida de către poliţia federală (FBI), transmite AFP.

Judecătorii Curţii Federale de Apel din Atlanta au anulat în unanimitate ordinul unui judecător din Florida de a numi acest expert, ceea ce interzicea temporar anchetatorilor federali să folosească aceste documente în investigaţia lor penală.

Pe 8 august, FBI a făcut o percheziţie în reşedinţa de la Mar-a-Lago din Florida a fostului preşedinte, confiscând cutii care conţineau mii de documente confidenţiale, unele dintre ele clasificate, pe care Donald Trump nu le-a returnat după ce a părăsit Casa Albă, în pofida multiplelor solicitări.

Anchetatorii federali îl suspectează pe Donald Trump că a încălcat o lege a spionajului care reglementează foarte strict deţinerea de documente confidenţiale.

Donald Trump a dat asigurări că aceste documente au fost desecretizate. Curtea de apel a hotărât joi că percheziţia şi confiscarea documentelor nu au fost ilegale şi că judecătorul din Florida nu are autoritatea de a limita examinarea acestor documente de către Departamentul de Justiţie, care conduce ancheta.

Hotărârea dă undă verde procurorului special Jack Smith, numit în noiembrie de către procurorul general Merrick Garland, să îl investigheze pe Donald Trump în acest caz, precum şi în cel al rolului pe care l-a jucat în evenimentele care au condus la asaltul asupra Capitoliului de către susţinătorii săi pe 6 ianuarie 2021.

Vezi și - Donald Trump şi-a depus candidatura la alegerile prezidenţiale din 2024

Donald Trump şi-a depus recent candidatura la alegerile prezidenţiale din 2024. 

Fostul preşedinte american a oficializat această candidatură într-un document transmis Comisiei Electorale Federale cu câteva momente înainte de a face anunţul în faţa susţinătorilor săi la reşedinţa din Mar-a-Lago, Florida.

Donald Trump a dat asigurări că America s-a 'întors', imediat după oficializarea candidaturii la preşedinţia Statelor Unite. Miliardarul republican a reamintit, în termeni idilici, situaţia naţiunii din primul său mandat, descriind o ţară în pace, prosperă şi respectată pe scena internaţională în faţa unei audienţe formate din activişti loiali, adunaţi în marea sală de recepţie din luxoasa sa reşedinţă, precizează Agerpres.

Donald  Trump ar putea întâmpina numeroase obstacole în următoarele luni, chiar dacă baza sa electorală rămâne solidă. În ultima săptămână, Trump s-a străduit să respingă criticile colegilor republicani privind implicarea în campania electorală pentru alegerile legislative intermediare, în contextul în care Partidul Republican nu a înregistrat o victorie masivă. Partidul Republican probabil va obţine majoritatea în Camera Reprezentanţilor, dar nu a reuşit să obţină controlul Senatului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?