Data publicării:

O nouă armă care foloseşte unde radio pentru a distruge drone (RFDEW) este dezvoltată pentru armata britanică

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
O nouă armă de ultimă generaţie care utilizează unde radio cu scopul de a distruge drone în aer se află în curs de dezvoltare pentru forţele armate ale Marii Britanii, transmite dpa.

Radio Frequency Directed Energy Weapon (RFDEW) transmite unde radio pentru a perturba sau deteriora componentele electronice critice ale vehiculelor şi dronelor folosite de inamici, fapt ce le poate face să se oprească ori să cadă în timp ce află în aer.

Noua armă poate fi utilizată pe uscat, aer şi mare. Are o rază de acţiune de până la un kilometru, ce ar putea fi extinsă în viitor.

Publicarea informaţiilor despre noua armă vine în urma promisiunilor premierului britanic Rishi Sunak că va creşte cheltuielile pentru apărare ale Regatului Unit la 2,5% din Produsul Intern Brut (PIB) până în anul 2030. Tehnologia are un cost estimat de 0,10 lire sterline (0,12 dolari) pe undă radio și poate fi montată pe o varietate de vehicule militare.

De asemenea, este considerată ca fiind o alternativă rentabilă la rachetele tradiţionale. Mai mult, ar putea fi folosită cu scopul de a doborî grupuri de drone periculoase. Noul sistem de arme va fi supus unor teste extinse în vara anului 2024.

'Războiul din Ucraina ne-a arătat importanţa desfăşurării sistemelor de luptă fără echipaj, dar trebuie să ne putem apăra şi împotriva lor. Pe măsură ce ne creştem cheltuielile de apărare în următorii ani, strategia noastră de apărare împotriva dronelor ne va asigura că suntem în fruntea acestor evoluţii în ceea ce priveşte metodele de luptă', a zis James Cartlidge, ministrul de stat britanic responsabil pentru achiziţiile din domeniul apărării. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel