O nouă amenințare globală. Hackerii ruși revin
Data publicării:
Autor: Andreea Deaconescu
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
O filială a gigantului american Google, Mandiant, a emis un raport joi, în care avertizează că gruparea de hackeri Sandworm, cunoscută pentru legăturile sale cu spionajul rus și activitatea sa în Ucraina, își extinde operațiunile și ar putea deveni o amenințare la scară globală.

Principalele ținte vizate de Sandworm

Mandiant, o companie de renume în domeniul securității cibernetice, a identificat operațiuni malițioase desfășurate de Sandworm, care vizează locații din întreaga lume considerate a fi "puncte fierbinți" din punct de vedere politic, militar sau economic, conform intereselor Rusiei.

"Am observat că gruparea desfășoară operațiuni de spionaj în America de Nord, Europa, Orientul Mijlociu, Asia Centrală și America Latină", se prevede în raportul cercetătorilor Mandiant.

Având în vedere numărul record de alegeri naționale programate pentru 2024, "istoricul Sandworm de a încerca să se amestece în procesele democratice crește semnificativ gravitatea amenințării pe termen scurt pe care o poate reprezenta gruparea", se avertizează în raport.

Un instrument al războiului hibrid

Raportul dezvăluie că Sandworm a vizat în mod repetat instituții electorale din Occident, inclusiv din state membre NATO actuale și viitoare. Gruparea a "încercat să se amestece în procesele democratice din anumite țări prin divulgarea de informații sensibile din punct de vedere politic și prin implementarea de malware pentru a accesa sistemele electorale și a falsifica datele electorale", detaliază Mandiant.

Cercetătorii susțin că armata rusă utilizează frecvent Sandworm ca parte a eforturilor sale de război hibrid în Ucraina. Aceiași cercetători afirmă că gruparea este "activ implicată în toată gama de operațiuni de spionaj, atac și influențare".

O amenințare globală în creștere

În 2022, Ucraina a anunțat că a dejucat un atac cibernetic rusesc al Sandworm care viza una dintre cele mai mari centrale electrice din țară.

"Estimăm cu o încredere ridicată că [Sandworm] este privit de Kremlin ca un instrument de putere agil, capabil să servească intereselor și ambițiilor naționale ale Rusiei, inclusiv eforturilor de a submina procesele democratice din întreaga lume", concluzionează autorii raportului.

Activitățile grupării, care includ tentative de a influența alegerile sau de a lua represalii împotriva organismelor sportive internaționale ca urmare a controverselor legate de dopajul sportivilor, sugerează că "nu există limite pentru impulsul naționalist" care poate motiva agenda Sandworm, potrivit raportului Mandiant.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel