O nouă afacere: Plante de apartament modificate genetic care reduc poluarea internă
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa Foto YouTube Debra Reynolds
Sursa Foto YouTube Debra Reynolds
După patru ani de cercetare, Neoplants va începe comercializarea plantelor la începutul anului 2023. 

Neoplants este  un startup francez care proiectează plante de apartament modificate genetic, astfel încât acestea să poată absorbi poluanții din aer. Prima plantă modifcată genetic a fost denumită Neo P1.

Neoplants vizează în mod specific un grup de poluanți ai aerului din interior care nu pot fi captați eficient de purificatoarele tradiționale de aer. Majoritatea purificatoarelor de aer se concentrează pe particule. Dar este mai greu să abordezi compușii organici volatili (COV).

De aceea, Neoplants se concentrează pe două categorii de COV - formaldehidă (HCHO) și benzen, toluen, etilbenzen și xilen (BTEX). Acești poluanți provin din poluarea exterioară, dar și din materiale care sunt folosite în construcții, precum vopselele, acoperirile și substanțele chimice. Gătitul și fumatul pot favoriza, de asemenea, poluarea interioară.

”Planta Neo P1 poate capta cele patru componente principale care provoacă poluarea aerului acasă și le poate transforma și în ceva util și benefic”, a spus cofondatorul și CEO companiei,  Lionel Mora. Plantele metabolizează de obicei CO 2, dar Neo P1 a fost modificată la nivel de ADN, astfel încât să producă noi enzime care pot metaboliza și poluanții din aer. De exemplu, transformă formaldehida în fructoză și transformă compușii BTEX într-un aminoacid pe care planta îl poate folosi pentru a produce proteine ​​mai târziu.

Deși organismele modificate genetic nu sunt noi, compania spune că aplicarea acestor metode pe plantele de apartament este nouă. ”A trebuit să ordonăm și să adnotăm structura genetică a acestei plante”, a spus co-fondatorul și CTO Patrick Torbey.

Dar planta are nevoie și de câteva bacterii pentru a remedia COV ( compușii organici volatili ). Startup-ul a selectat cel mai eficient grup de bacterii împotriva toluenului și benzenului în mai multe runde de evoluție direcționată. Cu alte cuvinte, clienții Neoplants trebuie, de asemenea, să adauge în mod regulat câteva powerdrops brevetate pentru a se asigura că  asocierea dintre plantă și solul îmbunătățit cu microbiom continuă să funcționeze bine.

După patru ani de cercetare, Neoplants va începe precomenzile la un moment dat în primul trimestru al anului 2023. Compania își creează propriile lăstari de plante. A încheiat un parteneriat cu companii industriale din industria de grădinărit, astfel încât acestea să poată cultiva aceste plante în locurile lor de producție.

Cât va costa planta Neo P1?

Neoplants va vinde pachetul Neo P1 cu planta în sine, un ghiveci cu un coș în interior conceput pentru aportul maxim de aer și trei luni de microbiom pentru 179 USD. 

Compania a strâns 20 de milioane de dolari de la True Ventures, Heartcore, Entrepreneur First, Collaborative Fund și diverși business angels, precum Niklas Zennström.

În continuare, Neoplants își propune să folosească aceleași procese cu alte soiuri de plante și alte proprietăți. Vrea să înceapă să lucreze la captarea și stocarea carbonului anul viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel