O navă rusească a intrat în apele teritoriale ale Danemarcei
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (asim alnamat)
Sursă foto: Pexels (asim alnamat)
O navă aparținând flotei rusești a încălcat apele teritoriale ale Danemarcei. 

O navă de război rusă a încălcat de două ori apele teritoriale daneze din Marea Baltică, în timp ce politicieni de rang înalt s-au adunat în apropiere de locul incidentului, pentru adunarea anuală în care demnitari discută cu oamenii de rând despre cele mai importante probleme ale țării. Incidentele au avut loc în timp ce adunarea anuală la care au participat parlamentari și oameni de afaceri se desfășura pe o insulă din apropiere.

Nava de război rusă a intrat în apele daneze fără autorizație la ora 02:30 și din nou câteva ore mai târziu, au declarat forțele armate daneze într-un comunicat. După un mesaj radio de la marina daneză, nava a părăsit imediat zona, scrie AlJazeera

Ambasadorul Rusiei a fost convocat de urgență de ministrul de externe

Insula Christianso este situată la 300 km de exclava rusă Kaliningrad. Ministrul de externe Jeppe Kofod l-a convocat pe ambasadorul Rusiei pentru a clarifica împrejurările incidentului.

”O provocare rusă profund iresponsabilă, grosolană și complet inacceptabilă în mijlocul #fmdk. Tacticile de agresiune nu funcționează împotriva Danemarcei. Ambasadorul Rusiei a fost chemat”, a scris Kofod pe Twitter, referindu-se la evenimentul politic anual care are loc în apropiere.

Primul ministru se afla la adunarea din apropiarea incidentului

La adunarea anuală participă înalți oficiali guvernamentali, inclusiv prim-ministrul Mette Frederiksen. Cu toate acestea, nu a existat nicio amenințare imediată la adresa evenimentului, a declarat ministrul danez al apărării, Morten Bodskov.

”Trebuie să acceptăm că Marea Baltică devine o zonă de înaltă tensiune”, a spus Bodskov, adăugând că nu este prima dată când Rusia violează teritoriul danez.

Danemarca este membră a NATO și a trimis atât lansatoare antitanc, cât și un sistem de rachete antinavă în Ucraina de la invazia Rusiei din februarie.

Canada și Danemarca au făcut pace în Războiul Whisky-ului

Cele două părți au anunțat oficial un acord pentru a împărți insula Hans și pentru a crea efectiv prima graniță terestră între Canada și Europa, în cadrul unei ceremonii la Ottawa cu miniștrii de externe canadian și danez.

Împărțirea insulei în formă de rinichi și rezolvarea impasului benign de 49 de ani a fost considerată ca un model pentru soluționarea pașnică a disputelor teritoriale -- în contrast cu invazia Ucrainei de către Rusia.

„Arctica este un far pentru cooperarea internațională, unde prevalează statul de drept”, a declarat, pentru AFP, ministrul canadian de externe Melanie Joly, scrie France 24.

„Pe măsură ce securitatea globală este amenințată, este mai important ca niciodată pentru democrațiile precum Canada și Danemarca să lucreze împreună, alături de popoarele indigene, pentru a rezolva diferențele în conformitate cu dreptul internațional”.

Conflictul de pe insula Hans, care se află înre Ellesmere și Groenlanda, datează din 1973, când a fost trasată o graniță maritimă între Canada și Groenlanda, parte a regatului danez.

Danezii și canadienii au vizitat stânca cu elicopterul în ultimele decenii pentru a revendica teritoriul, ceea ce a dus la proteste diplomatice, campanii online și chiar la un apel canadian de a boicota produsele de patiserie daneze. Citește continuarea articolului AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel