
Se crede că mumia, rămășițele unui bărbat pe nume Hekashepes, este una dintre cele mai vechi și mai complete cadavre neregale găsite vreodată în Egipt, scrie BBC.
A fost descoperit într-un un puț de 15 m, într-un loc de înmormântare la sud de Cairo, Saqqara, unde au fost găsite alte trei morminte.
Mormântul a aparținut unui „păzitor secret”.
Se spune că cea mai mare dintre mumiile care au fost dezgropate la vechea necropolă aparține unui bărbat numit Khnumdjedef - un preot, inspector și supraveghetor al nobililor.
Un altul aparținea unui bărbat pe nume Meri, care era un înalt oficial al palatului, cu titlul de „păzitor secret”, care îi permitea să îndeplinească ritualuri religioase speciale.
Se crede că un judecător și scriitor pe nume Fetek a fost înmormântat în celălalt mormânt, unde a fost descoperită o colecție a ceea ce se crede că sunt cele mai mari statui găsite vreodată în zonă.
Printre morminte au fost găsite și alte câteva obiecte, inclusiv ceramică.
Arheologul Zahi Hawass, fostul ministru al antichităților din Egipt, a spus că toate descoperirile datează din jurul secolelor 25-22 î.Hr.
„Această descoperire este atât de importantă, deoarece leagă regii cu oamenii care trăiesc în jurul lor”, a spus Ali Abu Deshish, un alt arheolog implicat în săpături.
Saqqara a fost un loc de înmormântare activ pentru mai bine de 3.000 de ani și este desemnat un sit al Patrimoniului Mondial Unesco. Se află în ceea ce a fost capitala antică egipteană Memphis și găzduiește mai mult de o duzină de piramide - inclusiv Piramida în trepte, lângă locul unde a fost găsit puțul care conținea mumia.
Descoperirea de joi vine la doar o zi după ce experții din orașul egiptean Luxor, din sudul Egiptului, au declarat că au descoperit un oraș rezidențial complet din epoca romană, datând din secolele II și III d.Hr.
Arheologii au găsit clădiri rezidențiale, turnuri și ceea ce au numit „ateliere de metal” - care conțineau oale, unelte și monede romane.
Egiptul a dezvăluit multe descoperiri arheologice majore în ultimii ani, ca parte a eforturilor de a revigora industria sa turistică.
Guvernul speră că Marele Muzeu Egiptean, care urmează să fie deschis anul acesta în urma întârzierilor, va atrage 30 de milioane de turiști pe an până în 2028.
Însă, criticii au acuzat guvernul egiptean că acordă prioritate descoperirilor din presa asupra cercetării academice dure, pentru a atrage mai mult turism.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Răsturnare de situație în cazul Buzatu: Denunțătorul nu e din Cluj. Flagrantul, după o partidă de pescuit la balta Cârja
- Ploi abundente și vânt puternic. Elena Mateescu (ANM) anunță fenomene meteo extreme: Rafale de 70 - 80 km/h
- BANCUL ZILEI: Discurs la căpătâiul răposatului
- Fosta soție a lui Dumitru Buzatu, ieșire nervoasă: "I s-a înscenat totul. Ce mare avere are? Pe mine de ce m-au suspendat din partid?"
- Veto față de Austria la Bruxelles: România nu se răzbună, ci apără NATO
- Gigi Becali, mesaj după imaginile care arată accidentul în care a fost implicat
- Premierul Poloniei, avertisment pentru Zelenski: "Să nu mai insulte vreodată polonezii"
- Despre urși și trenuri. "Se petrec scene atroce! Le pun momeli pe linii ca să fie călcați! Dar la viteza cu care merge trenu'n România..."
- Fiul lui Dumitru Buzatu și-a dat demisia din Guvern. Marcel Ciolacu: "Am luat trei decizii"
- Sezonul Balanței a început. Ce aduce pentru fiecare zodie/ascendent până pe 23 octombrie