Data publicării:
Update: A treia mină, alertă falsă / O mină marină ar fi explodat aproape de mal, în Costineşti. Prima reacţie a MApN
Incident la Marea Neagră, pe litoralul românesc. O mină marină ar fi explodat luni dimineaţă.
Update: "În urmă cu câteva minute, puitorul de mine şi plase 274 "Viceamiral Bălescu" a ridicat ancora din dispozitivul fix - nava se afla pregătită pentru Ziua Marinei în dispozitivul din faţa Comandamentului Flotei - a ridicat ancora şi va executa o patrulare, o misiune de cercetare de la Constanţa până la Mangalia, în proximitatea litoralului. În plus, şeful Statului Major al Forţelor Navale a dispus măsuri de cercetare aeriană nu numai cu nava pe mare, ci şi cu un elicopter Puma Naval - acesta va decola de la Tuzla, de la aerodromul Tuzla şi, la fel, va executa o misiune de cercetare aeriană. Scafandrii noştri EOD, care au fost alarmaţi de astăzi dimineaţă, de la primirea semnalului referitor la producerea incidentului de la Costineşti, vor investiga... investighează ce s-a întâmplat la Costineşti. Referitor la cel de-al doilea apel cu privire la existenţa unei posibile mine marine la capul digului de intrare în portul Mangalia, s-a dovedit în urma inspecţiei că obiectul respectiv nu este mină marină, era un buştean mai mare", a declarat colonelul Corneliu Pavel, purtător de cuvânt Forţele Navale Române, citat de Rador.
Update: Un turist a sunat la 112 şi a reclamat că a văzut o mină marină în apropierea staţiunii Mangalia. Autorităţile fac acum cercetări pentru a vedea dacă se confirmă.
Conform Antena 3 CNN, alerta ar fi fost falsă. Ar fi fost vorba doar despre un lemn.
Update: Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că o echipă de scafandri se va deplasa urgent în raionul respectiv. Există informații neconfirmate însă că o a doua mină ar pluti în derivă.
„În ceea ce privește cea de a doua mină semnalată ca plutind în derivă în aceeași zonă, vă informăm că Forțele Navale Române au pregătit o echipă de scafandri EOD care urmează să se îmbarce pe o navă a Gărzii de Coastă din Mangalia, urmând ca împreună să se deplaseze, în cel mai scurt timp posibil, în raionul indicat in vederea evaluării situației și intervenției pentru neutralizare, in măsura în care mina este identificată.
Vom reveni cu detalii prin Biroul de presă al Forțelor Navale, in funcție de evoluția situației”, a precizat MApN, conform Defense România.
- ştirea iniţială -
Conform Antena3 CNN, explozia ar fi avut loc în mare, în zona digului din Costineşti.
Pentru moment, nu se cunosc mai multe detalii.
"Astfel de incidente au existat şi vor mai exista, din păcate. Am fost avertizaţi că porturile marine din Ucraina sunt pline de mine marine, puse acolo pentru a împiedica un desant al invadatorilor ruşi. Când furtunile desprind aceste mine marine ancorate, pot pluti în derivă. Asta s-a întâmplat şi aici. A plutit până în apele teritoriale româneşti. Important este ca aceste mine să nu ajungă în zonele extrem de populate ale litoralului.
Şi ştim că forţele navale române fac eforturi mari pentru a monitoriza apele teritoriale. Populaţia trebuie să înţeleagă că, având o mare transformată în teatru de război de Rusia, avem şi astfel de pericole. Ceea ce ne interesează la Costineşti este ca această mină să nu ajungă pe plaje, în contact cu cei care sunt în vacanţe. Dacă a explodat în larg, fără victime omeneşti, e probabil cea mai bună veste a dimineţii", spune Radu Tudor, analist militar.
Potrivit sursei citate, o echipă de scafandri a plecat în zonă pentru a investiga.
"În această dimineaţă, în jurul orei 9:00, am fost solicitaţi prin apel 112 să intervenim în staţiunea Costineşti, unde a avut loc o explozie pe dig. Ajunşi la faţa locului, colegii au perimetrat zona şi au constatat că este vorba de o explozie în dig. Nu s-au înregistrat victime", a declarat Ana Maria Stoica, purtător de cuvânt ISU Dobrogea.
Întrebată dacă a fost vorba de explozia unei mine marine, reprezentanta ISU Dobrogea a spus că nu este de competenţa instituţiei din care face parte să facă această afirmaţie.
Conform alba24, la faţa locului se intervine cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă, dar şi cu o ambulanţă SMURD B2. De asemenea, se intervine şi cu o ambarcaţiune RHIB.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News