O linie aeriană impune teste de limbă pasagerilor pentru a le demonstra naționalitatea. Motivul din spatele măsurii discriminatorii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Facebook (Ryanair)
Sursă foto: Facebook (Ryanair)
O linie aeriană a luat o măsură absurdă la prima vedere. Le-a dat unor pasageri teste de limbă, pentru a-și dovedi naționalitatea. 

Compania aeriană Ryanair a fost dur criticată pentru că le-a cerut călătorilor din Africa de Sud să susțină un test de limba afrikaans pentru a-și dovedi naționalitatea înainte de a se îmbarca. Compania aeriană low-cost este acuzată de discriminare rasială după ce le-a prezentat pasagerilor un test în limba germană, dialect care a fost impus asupra negrilor din Africa de Sud în perioada de apartheid și este folosit doar de aproximativ 12% din populație.

Vestea testului a ieșit la iveală luna trecută, după ce un pasager care călătorea din Portugalia la Londra a dezvăluit pe Twitter că i s-a cerut să completeze „un test de două pagini în afrikaans” înainte de a i se permite să se îmbarce în zborul său.

Mișcarea a stârnit furie în rândul sud-africanilor, mulți apelând la rețelele de socializare pentru a critica compania aeriană, subliniind că Africa de Sud are 11 limbi oficiale și mulți cetățeni nu vorbesc afrikaans.

”O decizie nebună și disciminatorie”

Analistul independent din domeniul aviației Alex Macheras a descris decizia ca fiind ”categoric nebună și discriminatorie”.

Ryanair a dat de atunci un comunicat în care declară că testul, alcătuit din întrebări legate de cunoștințele generale din Africa de Sud, a fost emis ca răspuns la ”prevalența ridicată” a pașapoartelor sud-africane contrafăcute.

”Pentru a minimiza riscul de utilizare a pașapoartelor false, Ryanair cere pasagerilor cu pașaport sud-african să completeze un chestionar simplu în limba afrikaans. Dacă nu pot completa acest chestionar, li se va refuza călătoria și li se va emite o rambursare integrală. Companiile aeriene care operează în Marea Britanie se confruntă cu amenzi Ministerului de Interne de 2.000 de lire sterline (aproximativ 2.515 de dolari) per pasager pentru oricine călătorește ilegal în Marea Britanie cu un pașaport/viză frauduloasă”, se arată în declarația transmisă către CNN.

Înaltul Comisionar al Regatului Unit din Africa de Sud a răspuns, de asemenea, subliniind că testul ”nu este o cerință a guvernului Regatului Unit”.

Afrikaans este a treia cea mai vorbită limbă în Africa de Sud, după zulu și xhosa. Ryanair nu operează zboruri directe către sau dinspre Africa de Sud.

Aeronavă Tarom, la un pas de coliziune cu o dronă

O aeronavă a companiei TAROM a fost la un pas de a se lovi într-o dronă. Cazul a avut loc în seara zilei de vineri, 3 iunie, anunță canalul de Telegram Runway09.aviation.

„Pe 3 iunie, ora 19:13 local, echipajul cursei TAROM207, aflându-se în etapa finală de apropiere spre Aeroportul din Chişinău cu pista 08, a raportat contactul vizual cu o dronă, la altitudinea de 2000 de picioare (700 metri). Aeronava a continuat ulterior apropierea și a aterizat în siguranță. S-a trecut de data asta, însă data viitoare poate fi mai urât”, se arată în mesaj. Citește continuarea și ascultă conversația AICI

Te-ar mai putea interesa și: Blue Air a suspendat 20 de curse aeriene până în luna octombrie. Cele mai multe sunt din București

Zbor Bucureşti - Antalya, anulat. 180 de persoane au rămas pe aeroport, după mai multe întârzieri la îmbarcare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel