O limbă străveche a dispărut. Ultima vorbitoare a murit la vârsta de 93 de ani / video
Ultima vorbitoare a unei limbi a comunității Yagan a murit la vârsta de 93 de ani.
O limbă indigenă din sudul extrem al Americii de Sud aproape a dispărut după moartea ultimului vorbitor, apărător al culturii sale ancestrale. Cristina Calderon, ultima vorbitoare, a murit, miercuri, la vârsta de 93 de ani.
Ea vorbea limba Yamana a comunității Yagan, iar după moartea surorii ei, în 2003, a fost ultima persoană din lume care o putea vorbi. Aceasta a lucrat la un dicționar al limbii cu traduceri în spaniolă, pentru a păstra limba.
„Cu ea, o parte importantă a memoriei culturale a poporului nostru a dispărut”, a declarat Lidia Gonzalez, fiica Cristinei Calderon, pe Twitter.
Lidia Gonzalez este unul dintre reprezentanții care elaborează în prezent o nouă constituție în Chile. Cu toate acestea, dicționarul scris de mama sa însemna că există speranța de a păstra limba într-o anumită formă, potrivit Lidiei.
Cristina Calderon a vândut șosete de-a lungul vieții
„Deși odată cu plecarea ei se pierde o mulțime de cunoștințe empirice deosebit de valoroase din punct de vedere lingvistic, posibilitatea de salvare și sistematizare a limbii rămâne deschisă”, a mai spus fiica.
Chiar dacă au mai rămas câteva zeci de membri ai comunității Yagani, de-a lungul generațiilor oamenii din comunitate au încetat să mai învețe limba, care era considerată „izolată”, deoarece originea cuvintelor era greu de determinat.
Cristina Calderon locuia într-o casă simplă și își câștiga existența vânzând șosete tricotate în orașul chilian Villa Ukika, un oraș creat de oamenii Yagan la periferia orașului Puerto Williams.
Grupul etnic ancestral obișnuia să populeze arhipelagurile din extremul sud al Americii de Sud, teritoriu care acum face parte din Chile și Argentina, scrie trtworld.
A murit Saturnino de la Fuente Garcia, cel mai bătrân bărbat din lume
Spaniolul Saturnino de la Fuente Garcia a murit la vârsta de 112 ani şi 341 de zile, a anunţat miercuri Guinness World Records, transmite AFP.
Născut pe 11 februarie 1909, la Puente Castro, el a fost declarat cel mai bătrân bărbat la vârsta de 112 ani şi 211 de zile.
Pentru că era scund, avea doar 1.50 m, Saturnino de la Fuente Garcia nu a fost recrutat să lupte în 1936 în timpul războiului civil spaniol. El a înfiinţat o companie de încălţăminte care s-a bucurat de succes.
A avut şapte copii, 14 nepoţi şi 22 de strănepoţi.
Recordul de longevitate este deţinut în continuare de franţuzoaica Jeanne Calment, care a trăit 122 de ani şi 164 de zile şi care a încetat din viaţă în 1997, potrivit Guinness World Records, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News