Data publicării:

O interzicere a ajutoarelor pentru Palestina ar fi „complet greșită”, susține șefa diplomației germane

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Hosny Salah/ Pixabay
Hosny Salah/ Pixabay
Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a afirmat marți că oprirea ajutorului umanitar către teritoriile palestiniene în contextul recentei escaladări a violențelor ar fi "complet greșită", transmite Reuters.

Înaintea unei întâlniri a miniștrilor de externe din UE pentru a rezolva divergențele cu privire la continuarea plăților de ajutor către palestinieni, Baerbock a subliniat că "ar fi cu totul nepotrivit acum să întrerupem asistența umanitară vitală pentru populația civilă".

"E nevoie de noi pentru a furniza hrană, apă și medicamente pentru milioane de oameni, inclusiv mulți copii, în teritoriile palestiniene", a adăugat ea.

Suspendarea fondurilor de ajutorare a palestinienilor

Uniunea Europeană a revenit, luni, asupra declarației potrivit căreia ajutorul pentru palestinieni fusese suspendat în urma atacului asupra Israelului de către Hamas, după ce țările din UE au reclamat că executivul blocului a depășit limita, relatează Reuters.

Potrivit sursei menționate, confuzia a început după ce Oliver Varhelyi, oficialul de top pentru relațiile cu vecinii UE, a declarat că Comisia Europeană analizează toate ajutoarele sale de dezvoltare pentru palestinieni, în valoare de 691 de milioane de euro (729 de milioane de dolari).

Într-o postare pe rețeaua de socializare X, Varhelyi, un maghiar care este Comisar European pentru Vecinătate și Extindere, numit pe postul său de Viktor Orban, un aliat ferm al premierului israelian, a mai spus că toate plățile sunt ”imediat suspendate”.

Anunțul a provocat consternare în rândul mai multor guverne, care avertizaseră împotriva întreruperii ajutorului în detrimentul civililor palestinieni și au pus sub semnul întrebării dacă Comisia avea autoritatea de a lua o astfel de decizie.

Mișcarea a venit și ca o surpriză, deoarece oficialii declaraseră mai devreme în ziua respectivă că ajutorul pentru palestinieni va fi discutat la o întâlnire de urgență a miniștrilor de externe ai UE în ziua următoare.

Spania, Portugalia, Luxemburg și Irlanda au exprimat public îngrijorare, în timp ce alte țări au făcut-o în spatele scenei, au declarat diplomați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel