O insulă vulcanică din Antarctica ar putea oferi indicii despre viața pe Marte
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Există o ipoteză interesantă conform căreia o insulă vulcanică din Antarctica ar putea deține cheia pentru înțelegerea vieții pe Marte.

Insula Deception, situată în arhipelagul Insulelor Shetland de Sud și parte din Teritoriul Antarcticii Britanice din 1962, pare să ofere un teren fertil pentru cercetarea vieții extraterestre, conform unor cercetători precum Miguel Ángel de Pablo de la Universitatea Alcalá de Henares din Spania, scrie Hindustan Times.

Asemănări cu Planeta Roșie

Această insulă, cu un trecut și un mediu unic, prezintă anumite similarități cu condițiile de pe Marte. Descoperită inițial de balenierele americane în secolul al XIX-lea, Insula Deception a servit ca adăpost pentru marinari și este acum locul unor baze de cercetare științifică operate de Argentina și Spania.

Ecosistemul său unic, care include kril, pești, bureți de mare, lei de mare, pinguini și foci, oferă cercetătorilor oportunități de studiu asupra adaptabilității vieții în condiții extreme. Studiile asupra microorganismelor găsite pe insulă au arătat că acestea pot rezista la temperaturi de până la -28°C, deschizând perspective în ceea ce privește existența vieții dincolo de limitele cunoscute ale atmosferei terestre.

Comparând aceste caracteristici cu cele ale planetei Marte, cercetătorii sugerează că Insula Deception ar putea oferi informații valoroase despre posibilitatea existenței vieții pe Planeta Roșie. Mai mult, descoperirile făcute de roverul Curiosity al NASA în 2023, care au indicat că Marte a avut odată condiții climatice favorabile vieții, adaugă greutate acestei ipoteze.

Cu toate că temperaturile de pe Marte sunt semnificativ mai scăzute decât cele din Antarctica, aproximativ -150°C, condițiile extreme întâlnite pe insulă pot oferi indicii prețioase pentru cercetarea existenței condițiilor necesare vieții pe planeta roșie. Astfel, Insula Deception devine o piesă importantă în puzzle-ul înțelegerii vieții extraterestre și a posibilității de colonizare a altor planete.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel