O insulă artificială va fi construită în apropierea capitalei daneze, Copenhaga. Ecologiștii trag semnale de alarmă
O insulă artificială se va construi la țărmul capitalei daneze, Copenhaga, în următoarele decenii.
Planurile pentru o insulă artificială ce va fi construită ca parte a orașului Copenhaga au fost aprobate. Noua locație va găzdui 35.000 de oameni și va proteja portul din Copenhaga de nivelul mării în continuă creștere. Insula se va numi Lynetteholm, relatează BBC.
Noua construcție va fi conectată de Copenhaga continentală printr-o linie de metrou, o centură ocolitoare și mai multe tuneluri. Aprobarea primită din partea Parlamentului danez pune prima piatră de temelie pentru insula de 2,6 kilometri pătrați a cărei construcție va începe anul viitor.
De jur împrejurul insulei va fi creat un sistem de baraje care să protejeze portul Copenhaga de fluxul și refluxul mării. Dacă construcțiile vor continua conform planurilor, fundația insulei ar trebui să fie gata până în 2035, iar proiectul va fi terminat complet în jurul anului 2070.
Ecologiștii se opun
Proiectul are parte de opoziție din partea grupurilor care militează pentru protecția mediului și care consideră că amprenta de carbon a viitoare construcții este una semnificativă. Ecologiștii au deschis un proces pe rolul Curții Europene de Justiție și vor să fie luate măsuri pentru a limita impactul construcției care se va desfășura de-a lungul a câteva decade. Aceștia sunt îngrijorați mai ales de numărul mare de autovehicule de mare tonaj care vor tranzita zona pentru a aduce materialele de construcții. O analiză a unui grup de ecologiști a scos în evidență faptul că vor fi necesare în jur de 350 de curse de feribot zilnice pentru a aduce materialele necesare.
Insula va avea o suprafață echivalentă cu 400 de terenuri de fotbal. Vor fi necesare 80 de milioane de tone de sol pentru a pune baza insulei. Și acest fapt reprezintă o îngrijorare, deoarece solul adus ar putea afecta în mod negativ ecosistemul țărmului mării. Și calitatea apei ar putea fi afectată de pământul care nu are aceleași proprietăți cu mediul marin din apropierea capitalei daneze.
Mai mulți protestatari s-au adunat în fața Parlamentului vineri, 4 iunie, scandând împotriva proiectului, în timp ce aprobarea trecea cu votul Parlamentului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News