O infecție fungică mortală se răspândește într-un ritm "alarmant" în SUA
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
O infecție fungică mortală se răspândește într-un ritm "alarmant" în SUA / Foto: Pixabay, de mwooten
O infecție fungică mortală se răspândește într-un ritm "alarmant" în SUA / Foto: Pixabay, de mwooten
O infecție fungică mortală se răspândește rapid în SUA.

O infecție fungică mortală, care este greu de tratat, se răspândește într-un ritm "alarmant" în SUA, susține Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), scrie BBC. Cazurile din SUA aproape s-au dublat în 2021 - de la 756 la 1.471, arată un raport al CDC.

Oamenii sănătoși nu sunt expuși riscului de apariție a Candida auris, dar cei cu un sistem imunitar slab sau cei care folosesc dispozitive medicale precum ventilatoare sau catetere, se pot îmbolnăvi grav sau pot chiar muri. Majoritatea cazurilor testate au fost imune la tratamentul antifungic.

Din acest motiv, CDC a numit-o o "amenințare urgentă împotriva rezistenței antimicrobiene". Mulți pacienți se află în spitale și aziluri de bătrâni. Se poate răspândi din "contactul cu pacienții afectați și suprafețele sau echipamentele contaminate", a spus CDC.

Simptomele infecției



Unul din trei pacienți cu infecții invazive moare, dar poate fi dificil să se evalueze rolul exact pe care l-a jucat Candida auris la pacienții vulnerabili, a spus epidemiologul CDC, Dr Meghan Lyman, autorul principal al raportului.

Cele mai frecvente simptome sunt febra și frisoanele care nu se ameliorează după tratament, potrivit CDC. Deoarece majoritatea pacienților sunt deja bolnavi, uneori este greu de detectat infecția fungică. Doar un test de laborator poate confirma o infecție.

Infecția a fost raportată pentru prima dată în SUA în 2016. Cea mai rapidă creștere a cazurilor a fost din 2020 până în 2021, potrivit datelor CDC care au fost publicate în Annals of Internal Medicine.

Infecția, rezistentă la medicamente

Un alt motiv de îngrijorare a fost creșterea cazurilor care au devenit "rezistente la echinocandine", medicamentul antifungic cel mai recomandat pentru tratamentul infecției.

CDC atribuie creșterea numărului de cazuri raportate unei prevenții slabe a infecțiilor la unitățile de asistență medicală, precum și eforturilor sporite de screening care au stimulat creșterea infecțiilor. De asemenea, s-ar putea ca situația să se fi înrăutățit din cauza presiunii asupra sistemelor de sănătate în timpul pandemiei de Covid-19.

În Mississippi, epidemiologul principal al statului a creat o unitate de îngrijire pe termen lung care să fie în centrul focarului.

"Din păcate, organismele multi-rezistente la medicamente cum ar fi C. auris au devenit mai răspândite în rândul indivizilor cu cel mai mare risc, cum ar fi rezidenții din instituțiile de îngrijire pe termen lung", a spus dr. Paul Byers pentru NBC.

Câte cazuri au fost depistate



Conform datelor preliminare ale CDC, au existat 5 cazuri clinice de Candida auris în 2022. În state mai populate precum California și Texas, au existat 359, respectiv 160 de cazuri. La nivel național, au existat 2.377 de cazuri clinice în 2022, ceea ce ar fi o creștere semnificativă față de 1.471 de cazuri din 2021.

Dr Lyman, a declarat pentru CBS News că creșterea "subliniază nevoia unei supravegheri continue, a capacității extinse de laborator, a unor teste de diagnostic mai rapide și a aderării la prevenirea și controlul infecțiilor dovedite".

Alte țări au observat, de asemenea, o creștere a cazurilor de Candida auris. Anul trecut, Organizația Mondială a Sănătății l-a inclus pe lista sa de "agenți patogeni prioritari fungici".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel