O importantă țară își retrage avioanele din coaliția condusă de SUA
Data publicării:
Autor: Tudor Curtifan
WhatsApp
F-16_romania
F-16_romania
Danemarca a anunțat vineri retragerea celor șapte avioane F-16 angajate în operațiunile din Siria și Irak ale coaliției antijihadiste conduse de SUA.

Decizia survine la trei zile după ce Pentagonul a recunoscut erorile comise de forțele aeriene ale SUA, Marii Britanii, Australiei și Danemarcei, care într-un atac efectuat pe 17 septembrie în apropiere de orașul Deir Ezzor (în estul Siriei) au ucis combatanți ai regimului sirian, pe care i-a confundat cu jihadiști, scrie Agerpres.

'Am examinat dacă (prelungirea misiunii) mai are sens din considerente economice și practice', a explicat ministrul danez de externe, Anders Samuelsen, cel care a făcut anunțul. El a mai precizat că, în locul prelungirii misiunii avioanelor F-16, vor fi trimiși încă aproximativ 20 de soldați în Irak.

Ministrul apărării, Claus Hjort Frederiksen, a precizat ulterior că acești soldați 'vor instrui forțele iraniene, printre altele, în operațiuni de deminare și vor consolida contribuția noastră actuală la pregătirea' armatei irakiene.

Danemarca a contribuit la coaliția antijihadistă condusă de SUA cu șapte avioane F-16, cu un avion de transport militar C-130J, care va fi de asemenea retras, și cu 400 de militari, dintre care 60 sunt soldați din trupele speciale.

Avioanele F-16 daneze au fost trimise în Irak între octombrie 2014 și octombrie 2015, iar anul acesta în aprilie parlamentul de la Copenhaga a avizat extinderea misiunii lor și în Siria.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel