Urmărește emisiunea live
„O generație pierdută”: Populația Indiei crește accelerat, locurile de muncă sunt tot mai puține
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Într-o după-amiază fierbinte de vară, Nizamudin Abdul Rahim Khan, în vârstă de 23 de ani, joacă cricket pe un drum plin de noroi și neasfaltat din mahalaua Rafiq Nagar, a capitalei financiare a Indiei, Mumbai.  

Aici există puține dovezi ale economiei în creștere rapidă a Indiei. Învecinat cu ceea ce a fost odată cel mai mare depozit de gunoi din Asia - Rafiq Nagar - zonele învecinate găzduiesc aproximativ 800.000 de oameni, majoritatea locuind în camere minuscule pe alei înguste și întunecate.

Tinerii și femeile din zonă se luptă să-și găsească locuri de muncă și, în cea mai mare parte, eșuează, a spus Naseem Jafar Ali, care lucrează cu un ONG din zonă, pentru Reuters.

Șomajul urban din India a crescut în timpul pandemiei de COVID-19, atingând un maxim de 20,9% în trimestrul aprilie-iunie 2020, în timp ce salariile au scăzut. Pe măsură ce rata șomajului a scăzut de atunci, sunt disponibile mai puține locuri de muncă cu normă întreagă.

Economiștii spun că din ce în ce mai mulți oameni, în căutarea unui loc de muncă, în special tinerii, caută un job ocazional, prost plătit, sau se retrag spre activități independente, chiar dacă economia indiană în general crește cu 6,5% în anul financiar curent.

India depășește China pentru a deveni cea mai populată națiune din lume, cu peste 1,4 miliarde de oameni. Aproape 53% dintre locuitorii ei au sub 30 de ani. Cu toate acestea, zeci de milioane de tineri devin un obstacol pentru economie, fiind șomeri.

"Ceea ce rămâne ascuns dedesubt este criza gravă a subocupării și a șomajului deghizat", a declarat Radhicka Kapoor, de la agenția de cercetare economică ICRIER.

Khan, de exemplu, se oferă ca forță de muncă obișnuită pentru reparații sau construcții la case, câștigând doar aproximativ 10.000 de rupii indieni (122 dolari) pe lună pentru a-și întreține tatăl și cele patru surori. „Dacă voi obține un loc de muncă permanent, atunci nu va fi nicio problemă”, spune el.

Riscul este un cerc vicios pentru economia Indiei. Scăderea ocupării forței de muncă și a câștigurilor subminează șansele țării de a alimenta creșterea economică necesară pentru a crea locuri de muncă pentru populația sa tânără și în creștere.

Economista Jayati Ghosh numește dividendul demografic al țării „o bombă cu ceas”.

„Faptul că avem atât de mulți oameni care au fost educați, au cheltuit o mulțime din banii lor sau ai familiei, dar nu reușesc să-și găsească locurile de muncă de care au nevoie, este îngrozitor”, a spus ea.

„Nu este doar problema pierderii potențiale pentru economie... este o generație pierdută”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel