Urmărește emisiunea live
O furtună solară lovește Pământul. Care sunt efectele
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
O furtună solară va lovi Pământul cu o viteză de 600 de kilometri pe secundă, astfel că astronomii avertizează că ar putea provoca probleme tehnice pe tot globul.

Publicația britanice Express a anunțat că o pată solară a eliberat o puternică erupție solară în sistemul solar.

Această furtună lovește în prezent Pământul, iar experții spun că viteza propagării este de 600 de kilometri pe secundă sau mai mult de 2,1 milioane de km pe oră.

Acest lucru ar putea duce la apariția unei furtuni geomagnetice de clasa G1 pe Pământ, au mai spus cercetătorii. Efectele acestei furtuni pot duce la „slăbirea rețelei electrice” și pot avea ”un impact minor asupra operațiunilor efectuate prin satelit”.

NASA avertizează că ne apropiem de vârful actualului ciclu solar, care în 2025 va genera furtuni solare puternice care pot provoca daune considerabile pe Pământ. 

Studiile au arătat că Soarele eliberează o erupție solară extremă la fiecare 25 de ani, în medie, ultima care a lovit Pământul fiind în 1989. Atunci, furtuna a provocat întreruperi de curent în Quebec, Canada.

Furtuna solară din 1859, cea mai puternică

În perioada 1-2 septembrie 1859 a avut loc cea mai mare furtună geomagnetică înregistrată vreodată până în anul 2013. 

Aurorele boreale au fost văzute în întreaga lume, mai ales deasupra regiunii Caraibe, de asemenea observații demne de remarcat au fost aurorele de deasupra Munților Stâncoși, care au fost atât de strălucitoare încât lumina lor a trezit căutătorii de aur, care s-au apucat să-și pregătească micul dejun pentru că au crezut că era dimineață[.

Sistemele de telegraf din toată Europa și America de Nord s-au prăbușit. Pilonii telegrafului aruncau scântei, iar hârtia folosită în telegrafiere a luat foc. Unele sisteme de telegraf păreau să continue să trimită și să primească mesaje în ciuda faptului că erau deconectate de la sursele lor de alimentare, potrivit wikipedia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel