O fosilă de 1 miliard de ani ar putea fi cel mai vechi animal multicelular descoperit vreodată / FOTO
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 30 apr, 17:05
WhatsApp
O fosilă de 1 miliard de ani ar putea fi cel mai vechi animal multicelular descoperit vreodată  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
O mică fosilă descoperită în ținuturile scoțiene ar putea fi o verigă lipsă în istoria evoluției animalelor.

Datată cu o vechime aproximativă de un miliard de ani, microfosila prezintă dovezi a două tipuri distincte de celule și pare să aparțină unui organism antic plasat undeva între animale unicelulare și cele multicelulare. Aceasta o face probabil cea mai veche fosilă de acest gen înregistrată, o descoperire care ar putea oferi informații despre cum și unde a evoluat viața animală.

„Originile multicelularității complexe și originea animalelor sunt considerate două dintre cele mai importante evenimente din istoria vieții pe Pământ, descoperirea noastră aruncă o nouă lumină asupra ambelor aspecte. Am găsit un organism sferic primitiv alcătuit dintr-un aranjament de două tipuri de celule distincte, primul pas către o structură multicelulară complexă, ceva care nu a fost niciodată descris până acum în studiile noastre”, a declarat paleobiologul Charles Wellman de la Universitatea din Sheffield din Marea Britanie .

Noul organism, numit Bicellum brasieri, a fost păstrat atât de bine în mai multe fosile, încât structura sa era clar vizibilă. În forma sa matură, pare a fi format dintr-o mică sferă de celule, aproximativ sferice (cunoscute sub numele de stereoblast), înconjurate de un singur strat exterior diferențiat de celule alungite, în formă de cârnați, precizează ScienceAlert.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro