O fosilă de 1 miliard de ani ar putea fi cel mai vechi animal multicelular descoperit vreodată / FOTO
O mică fosilă descoperită în ținuturile scoțiene ar putea fi o verigă lipsă în istoria evoluției animalelor.
Datată cu o vechime aproximativă de un miliard de ani, microfosila prezintă dovezi a două tipuri distincte de celule și pare să aparțină unui organism antic plasat undeva între animale unicelulare și cele multicelulare. Aceasta o face probabil cea mai veche fosilă de acest gen înregistrată, o descoperire care ar putea oferi informații despre cum și unde a evoluat viața animală.
„Originile multicelularității complexe și originea animalelor sunt considerate două dintre cele mai importante evenimente din istoria vieții pe Pământ, descoperirea noastră aruncă o nouă lumină asupra ambelor aspecte. Am găsit un organism sferic primitiv alcătuit dintr-un aranjament de două tipuri de celule distincte, primul pas către o structură multicelulară complexă, ceva care nu a fost niciodată descris până acum în studiile noastre”, a declarat paleobiologul Charles Wellman de la Universitatea din Sheffield din Marea Britanie .
Noul organism, numit Bicellum brasieri, a fost păstrat atât de bine în mai multe fosile, încât structura sa era clar vizibilă. În forma sa matură, pare a fi format dintr-o mică sferă de celule, aproximativ sferice (cunoscute sub numele de stereoblast), înconjurate de un singur strat exterior diferențiat de celule alungite, în formă de cârnați, precizează ScienceAlert.
Billion-year-old fossil found in Scotland unlocks secrets of Earth's earliest life forms. https://t.co/kLl4TavOr9 pic.twitter.com/97amwUl3MZ
— Graham Scambler (@GrahamScambler) April 29, 2021
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News