O fetiţă de doi ani a mers la spital pentru o banală răceala şi s-a ales cu arsuri la ochi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Georgiana Dediş
WhatsApp
Foto: Pexels/O fetiţă de doi ani a mers la spital pentru o banală răceala şi s-a ales cu arsuri la ochi
Foto: Pexels/O fetiţă de doi ani a mers la spital pentru o banală răceala şi s-a ales cu arsuri la ochi
Preţ de câteva ore, fetiţa împreună cu tatăl ei, au rămas fără vedere după ce au fost expuşi timp de o oră la lumina unei lămpi cu ultraviolete.

UPDATE

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a comentat incidentul petrecut la spitalul Gomoiu. 

"Să sperăm că astfel de evenimente neplăcute nu se vor repeta. Chestiunile astea legate de insuficienţa personalului nu scuză în niciun fel o eroare prin care poate pune în pericol sănătatea unui pacient. Va merge Inspecţia Sanitară de Stat şi, eventual, putem să trimitem şi reprezentanţi ai Corpului de Control", a declarat Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Ancheta la Spitalul Gomoiu

Este anchetă la spitalul Gomoiu din Bucureşti după ce corneea unei fetiţe de 2 ani a fost arsă din cauza expunerii la razele ultraviolete. Preţ de câteva ore, atât fetiţa cât şi tatăl şi-au pierdut vederea. Au acuzat dureri de ochi şi a început să li se desprindă pielea de pe faţă.

Cei doi au fost expuşi razelor ultraviolete într-un container. Ei aşteptau ca micuţa să fie consultată. Reprezentanţii spitalului spun că incidentul a avut loc din cauza lipsei de personal şi a valului mare de pacienţi care se prezintă la spital în aceste zile. 

În acest moment, conform celor declarate de reprezentanţii spitalului, fetiţa este în afara oricărui pericol. Aceasta şi-a recăpătat vederea, însă va rămâne sub observaţii. 

Fetiţa prezenta simptome de răceală. De aceea, părinţii au decis să vină cu ea la spital, pentru a fi consultată. În urma triajului, fetiţa împreună cu tatăl au ajuns într-un container, unde au stat aproximativ o oră. În container sunt ţinute cazurile suspecte de gripă sau COVID 19. În acest container, era aprinsă lampa cu ultraviolete. După o oră, a venit un medic rezident care a oprit-o şi a consultat fetiţa, apoi părinţii împreună cu fetiţa au plecat acasă.

La câteva ore, spun părinţii, micuţa a rămas fără vedere. Acelaşi lucru l-a păţit şi tatăl. Reprezentaţii spitalului au confirmat incidentul şi spun că este vorba de o neglijenţă a asistentului medical care este deja anchetat, cel mai probabil. 

În urma anchetei, se va stabili dacă asistentul va fi concediat sau dacă va fi sancţionat disciplinar. 

În contextul actul, medicii de familie şi de medicină generală spun că schema de tratament trebuie adaptată fiecărui pacient

Asociaţia Societatea Naţională de Medicina Familiei/Medicină Generală avertizează, în contextul situaţiei epidemiologice actuale, că schemele de tratament trebuie adaptate fiecărui pacient în parte, în funcţie de vârstă, tipul de viroză, comorbidităţi şi nu sunt "universal valabile", arătând că în niciun caz nu se recomandă folosirea de antibiotice în virozele necomplicate, notează Agerpres.

De asemenea, medicii recomandă populaţiei generale ca, în caz de îmbolnăvire, să solicite consult medical, să evite automedicaţia, menţionând că eliberarea medicaţiei antivirale se face în baza unei prescripţii medicale şi că "tratamentul unei afecţiuni se bazează pe substanţele active şi dozajul pe care le conţine un medicament şi nu pe denumirea comercială a acestuia".

"Această perioadă, marcată printr-un număr mare de cazuri de viroze respiratorii (viroze banale sezoniere, gripă, infecţii cu virusul SARS-CoV-2), este dublată de îngrijorarea legată de accesul la medicamentele necesare tratamentului acestor viroze", se arată într-un comunicat al asociaţiei medicilor de familie şi de medicină generală.

Medicii precizează că este mai uşoară prevenirea, decât tratarea unei boli.

"Reamintim că, pentru acest lucru, putem beneficia de profilaxia primară prin diversele tipuri de vaccinări care pot fi efectuate la medicul de familie şi de un stil de viaţă sănătos legat de alimentaţie, activitate fizică şi odihnă necesară pentru avea un sistem imunitar eficient. De asemenea, respectarea regulilor de protecţie personală nespecifice prin evitarea locurilor aglomerate, purtarea măştilor în spaţii închise şi etichetarea tusei şi a strănutului, igiena corporală şi a mâinilor rămân în continuare recomandări foarte utile", mai transmit medicii.

Medicii de familie şi de medicină generală arată că "este important ca populaţia generală să cunoască faptul că tratamentul unei afecţiuni se bazează pe substanţele active şi dozajul pe care le conţine un medicament şi nu pe denumirea comercială a acestuia".

"Deciziile terapeutice au la bază principiile active necesare tratării unei afecţiuni şi adaptarea schemei în funcţie de particularităţile pacientului. Schemele de tratament trebuie adaptate fiecărui pacient în parte, în funcţie de vârstă, tipul de viroză, comorbidităţile pe care le are pacientul. Nu există scheme de tratament universal valabile şi în niciun caz nu se recomandă folosirea de antibiotice în virozele necomplicate. Prin urmare, recomandăm populaţiei generale să solicite consult medical, să evite automedicaţia, să conştientizeze faptul că în cazul virozelor nu este necesară administrarea de antibiotic, iar eliberarea medicaţiei antivirale se face în baza unei prescripţii medicale. Nu în ultimul rând, este important ca abordarea terapeutică să cuprindă substanţele active necesare în doza corectă, indiferent de denumirea unui produs sau a altuia. Respectarea acestor principii va avea ca rezultat vindecarea şi recuperarea rapidă, cu evitarea complicaţiilor virozelor din acest sezon", mai arată medicii, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel