O femeie de 78 de ani, păgubită de 75.000 de lei prin înșelăciunea "Accidentul". Mare atenție! Pe ce se bazează escrocii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
O femeie de 78 de ani, păgubită de 75.000 de lei prin metoda "Accidentul". Mare atenție! Pe ce se bazează escrocii - Foto ilustrativ Pexels
O femeie de 78 de ani, păgubită de 75.000 de lei prin metoda "Accidentul". Mare atenție! Pe ce se bazează escrocii - Foto ilustrativ Pexels
O clujeancă de 78 de ani a fost înşelată cu 75.000 de lei de un bărbat de 33 de ani, din Ialomiţa, prin metoda "Accidentul".

"La data de 12 septembrie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Cluj au dispus reţinerea pentru 24 de ore, a unui bărbat de 33 de ani, din judeţul Ialomiţa, cercetat pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune. Prin metoda accidentului, sub falsa calitate de medic, acesta ar fi indus în eroare o femeie de 78 de ani, cauzând un prejudiciu estimat la 75.000 de lei. În fapt, la data de 7 iulie 2021, o femeie de 78 de ani, din municipiul Cluj-Napoca a fost apelată telefonic de către un bărbat necunoscut, care, folosind calitatea falsă de medic, sub pretextul că fiica şi nepotul acesteia au suferit un accident rutier, fiind internaţi în spital cu fracturi ale coloanei, i-ar fi solicitat acesteia, pentru acoperirea cheltuielilor de spitalizare, 24.000 de euro, iar ulterior 15.000 de lei, dar şi bijuterii", se arată într-un comunicat trimis, marţi, de IPJ Cluj.

Potrivit sursei citate, prejudiciul de 75.000 de lei nu a fost recuperat până în prezent.

"La data de 12 septembrie a.c., cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomiţa - Serviciul de Investigaţii Criminale, bărbatul în cauză a fost depistat pe raza municipiului Feteşti. În urma administrării probatoriului, împotriva acestuia s-a dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore, în cursul acestei zile, urmând a fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca cu propunere de luare a unei măsuri privative de libertate", se mai arată în comunicat.

Poliţiştii clujeni recomandă persoanelor care au rude apropiate care se încadrează în profilul victimelor înşelăciunii prin metoda "Accidentul" să ia legătura cu acestea pentru a le preveni asupra modului de operare folosit de către infractori, pentru a nu cădea victimele unor astfel de fapte.

Metoda de înșelăciune "Accidentul" devoalată. Tudorel Butoi: Pe asta se bazează escrocii. MARE ATENȚIE!

Psihologul criminalist Tudorel Butoi a explicat, pentru DC News, de ce o metodă veche de înșelăciune, metoda 'accidentul', este atât de actuală și pe ce se bazează escrocii atunci când fac portretul victimelor.

DC News: Deși este o metodă veche de înșelăciune, cum explicați că aceasta este mai actuală ca oricând în ciuda tuturor avertismentelor și informărilor?

„În infracționalitate se merge mereu pe temeiul eficienței. În acest caz, se păstrează modul de operare. 'Accidentul' este o legendă frumos construită. Însă, este credibilă în sensul că se poate întâmpla. Se adresează persoanelor care fac parte din anturajul afectiv al victimei. Ne referim aici la părinți, frați, bunici, soți, care nu au sub control activitatea victimei. Dacă ar avea sub control activitatea victimei, această metodă de înșelăciune nu ar mai avea efect. Dar cum 'accidentatul' este în provincie sau în străinătate la muncă această metodă a căpătat noi proporții variate. Nu mai este prezentat doar accidentul auto, ci a apărut și accidentul la locul de muncă. Componenta afectivă, emoțională, este cea care estompează componenta rațională, discernământul. Dacă mintea este estompată în această iederă sufocantă a emoției avem de-a face cu un comportament și o logică emoțională. a spus psihologul criminalist, Tudorel Butoi.

DC News: Considerați că societatea actuală devine tot mai emoțională și nu se mai bazează pe rațiune?

„Da. Este foarte bună această întrebare pentru că, pe măsură ce societatea avansează, prin numeroase elemente tehnice, de inventică, de ultra-tehnologizare a vieții noastre, toate acestea sunt aducătoare de hedonism, de plăceri. Prin urmare, acestea aduc comportamente emoționale, care au la bază trăirea plăcerii drogului, alcoolului și a plăcerilor sexuale.  Toate acestea se îmbracă emoțional și se continuă în sezonul manifestărilor în aer liber, pe muzică electronică, în care toți țopăie, se dezlănțuie. Vorbim despre aceeași zonă emoțională pentru care vom suporta consecințele”, a concluzionat Tudorel Butoi, psiholog criminalist pentru DC News. Vezi articolul inițial aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel