O femeie a plâns cu lacrimi de sânge. Ce au descoperit medicii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Lacrimile de sânge sunt o afecțiune rară cunoscută sub numele de hemolacrie, care poate avea cauze diferite. Iată ce spun medicii despre cazul unei femei care a plâns cu sânge.

Ciclul menstrual i-a adus unei tinere lacrimi în ochi. Dar, spre deosebire de majoritatea lacrimilor legate de menstruație, ale ei au fost lacrimi de sânge de un roșu aprins. Când tânăra de 25 de ani, care începuse deja să plângă cu sânge, a ajuns la camera de urgență, era deja la al doilea episod de acest fel în ultimele două luni. În cazul acestei femei, ochii ei erau normali și pacienta nu prezenta semne că ar fi fost bolnavă sau rănită.

Cu toate acestea, ambele cazuri de lăcrimare cu sânge au coincis cu debutul menstruației, au scris medicii într-un raport prezentat recent în BMJ Case Reports. Menstruația normală poate declanșa uneori sângerări ciclice în afara uterului, cunoscute sub numele de menstruație vicariantă. În cazul acestei femei, a fost probabil o convergență extrem de neobișnuită a două afecțiuni – menstruația vicariantă și hemolacria – care au dus la vărsarea de lacrimi de sânge, declanșate de menstruație, potrivit raportului.

Chiar dacă lacrimile femeii i-au alarmat pe cei din jur, medicii care au examinat-o au constatat că ochii ei nu erau afectați și că lacrimile nu erau însoțite de dureri de cap, amețeli sau alte simptome ale unei probleme de sănătate. De asemenea, nu existau semne de anomalii în sinusurile ei, în canalele lacrimale sau în lacrimile însângerate în sine, au scris cercetătorii în numărul din martie al revistei BMJ Case Reports. Cauzele cele mai comune ale hemolacriei includ inflamații, traume, leziuni, tumori, hipertensiune, boli precum icterul și anemia și tulburări vasculare, potrivit unui raport publicat de către National Center for Biotechnology Information.

Cauza? Menstruaţia anormală

Dar, după ce au exclus aceste posibile cauze ale lacrimilor de sânge ale femeii, medicii au identificat sursa ca fiind menstruația vicariantă, care poate provoca sângerări din nas, urechi, plămâni, sfârcuri, intestine „și chiar și prin piele”, precum și din ochi, au scris medicii. De altfel, femeia a spus că a avut și o sângerare nazală prima dată când a plâns cu sânge. Se știe că anumite tipuri de țesut ocular sunt afectate de schimbările hormonale; de exemplu, curbura și grosimea corneei pot varia „în timpul diferitelor faze ale perioadei menstruale, sarcinii și alăptării”, ceea ce ar putea explica de ce menstruația femeii a declanșat sângerări din ochi, potrivit raportului.

Tratament cu anticoncepţionale

Medicii au tratat-o cu contraceptive orale și, după trei luni de terapie hormonală, femeia nu a mai avut alte incidente de sângerare. „Acesta este un caz clinic rar și neobișnuit”, au scris medicii, adăugând că nu au găsit nimic asemănător descris în literatura științifică recentă. Cu toate acestea, ar fi necesare mai multe cercetări pentru a înțelege exact ce a cauzat lacrimile sângerânde ale femeii și pentru a determina cum ar putea fi gestionată eficient o astfel de afecțiune pe termen lung, au concluzionat cercetătorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel