O eurodeputată suedeză şi-a tăiat părul, în hemiciclul de la Strasbourg, în semn de solidaritate cu demonstrațiile antiguvernamentale din Iran
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 05 oct 2022, 15:32
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Europarlamentarul Abir Al-Sahlani și-a tăiat părul în timpul discursului din Parlamentul Europeann.

O eurodeputată suedeză şi-a tăiat părul în timpul discursului său din Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, în semn de solidaritate cu demonstraţiile antiguvernamentale din Iran declanşate de moartea tinerei iranience Mahsa Amini în arestul poliţiei moravurilor, transmite miercuri Reuters.

Până când Iranul nu va fi liber, furia noastră va fi mai mare decât opresorii. Până când femeile din Iran nu vor fi libere, noi vom fi alături de voi, a declarat, în hemiciclul de la Strasbourg, Abir Al-Sahlani, care este născută în Irak.

Apoi, luând o foarfecă, ea şi-a tăiat părul legat în coadă, spunând Jin, Jiyan, Azadi, care în limba kurdă înseamnă Femeie, Viaţă, Libertate.

Actriţe franceze celebre, printre care Juliette Binoche şi Isabelle Huppert, şi-au tăiat şuviţe de păr în semn de protest faţă de moartea Mahsei Amini.

Amini, în vârstă de 22 de ani, a fost arestată pe 13 septembrie în Teheran din cauza ţinutei nepotrivite şi a murit trei zile mai târziu în spital, ceea ce declanşat valuri de proteste în care au murit 130 de persoane, potrivit organizaţiilor din domeniul drepturilor omului.

Poliţia moravurilor veghează la respectarea codului vestimentar strict al Republicii Islamice, scrie Agerpres.

Elevele din Iran își scot hijaburile la școală în semn de protest. ”Moarte dictatorului” strigă tinerele pe stradă

Într-o inițiativă fără precedent, elevele s-au alăturat protestelor care au cuprins Iranul de la moartea unei tinere reținute pentru încălcarea legii hijabului. Videoclipurile verificate de BBC arată studenți și adolescenți în uniforme fluturând hijaburile în aer în timp ce strigă lozinci împotriva autorităților clericale. Scandările au reflectat lozincile auzite la protestele mai ample din ultimele două săptămâni.

Luni, în Karaj, mai multe fete fără hijab au fost filmate forțând un bărbat, despre care se crede că este un oficial local, să părăsească școala lor. Filmarea îi arată strigând „rușine să vă fie” și aruncând spre bărbat ceea ce par a fi sticle de apă goale, până când acesta se retrage pe o poartă (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?