O echipă de fotbal înfiinţată în 2013 într-un bar a câştigat meciul de debut în cupele europene. Vis devenit realitate
O echipă de fotbal înfiinţată în 2013, de un semiamator şi prietenii săi dintr-un bar, a câştigat meciul de debut în cupele europene.
Este vorba despre FC Bruno's Magpies, din Gibraltar, care miercuri, 7 iulie, a învins-o cu 2-1 pe Crusaders, din Irlanda de Nord.
Echipa a fost înfiinţată în 2013 de către Louis Perry, în vârstă de 18 ani la acea vreme, în barul bunicilor săi. Fotbalist semiprofesionist, Perry, abia mutat în Gibraltar, voia să continue să joace, dar nu găsea nicio echipă să îl legitimeze. Astfel, acesta a apelat la Federaţia din Gibraltar şi a întrebat ce trebuie să facă pentru a forma o echipă.
„Pe atunci, în Gibraltar exista doar o ligă locală. Dacă nu erai localnic, pur și simplu nu aveai unde să joci. Erau mulți expați care ar fi vrut să joace fotbal și nu puteau”, a povestit Perry, într-un interviu pentru RTE.
În acest context, puștiul englez s-a dus la federația locală și a întrebat dacă poate înființa el un club. I s-a zis că da, în schimbul a 500 de lire pentru echipa de seniori și alte 500 pentru cea de rezerve. „M-am dus la bunicii mei, i-am întrebat dacă sunt de acord să sponsorizeze viitoarea formație și practic așa s-a format clubul nostru”, a mai zis Perry, citat de sport.ro.
Minunea s-a produs. Magpies, la un pas de o calificare istorică
Echipa a fost antrenată prima dată de un alt prieten al lui Perry, Mick Embleton, care nu avea nici experienţă, dar nici licenţă.
Clubul a pornit din divizia secundă din Gibraltar, fiind o echipă de mijlocul clasamentului. Cu timpul, însă, Perry a propus mai multor fotbalişti care nu îşi găseau echipe în Anglia să vină să joace pentru el. Mai mult, a găsit şi un investitor, un fost vicepreşedinte la Watford, club de primă ligă în Marea Britanie.
În sezonul trecut, Magpies au terminat pe locul 4 şi s-au calificat în Conference League.
Antrenorul este un englez, Nathan Rooney, cu licență UEFA și ceva experiență acumulată în ligile inferioare din țara sa.
Fotbaliștii din Gibraltar au și alte job-uri în afara fotbalului. Spre exemplu, când nu se antrenează și nu au meciuri, aceștia sunt la programul de contabili, grefieri sau angajați la graniță. Străinii, în schimb, au statut profesionist.
„Dacă o să câștigăm cumva cu Crusaders, o să mergem în Elveția să jucăm cu Basel. E ridicol”, spunea Perry, în urmă cu câteva săptămâni. După victoria de joi seară, totul pare posibil pentru „The Magpies”, trupa plecată în lume din ambiția unor băieți care voiau să dea cu piciorul în minge înainte să-și bea berile la Bruno’s, mai arată sursa citată.
UEFA colaborează cu reţelele de socializare pentru a combate abuzurile online asupra fotbaliştilor
UEFA s-a angajat să colaboreze cu platformele de socializare pentru a combate abuzurile online, ca parte a unei campanii "Respect" care va începe odată cu startul Euro 2022 feminin.
Organismul de conducere al fotbalului european a declarat că va "monitoriza, raporta şi remedia în mod activ cazurile de abuz online".
Vara trecută, jucătorii englezi Marcus Rashford, Jadon Sancho şi Bukayo Saka au fost abuzaţi rasial pe internet după înfrângerea din finala Euro 2020 masculin în faţa Italiei, conform BBC.
UEFA a declarat că programul Respect va include o campanie intitulată "Cicatrici reale" care "va evidenţia efectele devastatoare ale abuzurilor online îndreptate împotriva jucătorilor de fotbal, antrenorilor şi oficialilor pe platformele de socializare şi îi va educa pe aceştia cu privire la modul în care se pot apăra cel mai bine împotriva acestor abuzuri". CITEŞTE AICI MAI MULTE
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News