Data publicării:

O dronă subacvatică a găsit structuri enigmatice, lungi de 1.300 de metri, sub gheața din Antarctica / video+foto

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Unspalsh
Foto: Unspalsh
Un submarin fără pilot a efectuat un studiu asupra părții inferioare a unui ghețar antarctic.

Vehiculul subacvatic autonom Ran a fost însărcinat să exploreze cavitatea de sub platforma de gheață Dotson din Antarctica de Vest. Potrivit cercetătorilor, o platformă de gheață este o platformă plutitoare de gheață glaciară care se extinde de pe uscat și este alimentată de ghețari, potrivit Interesting Engineering.

Ran a scanat partea inferioară folosind tehnologia sonarului. Interesant este că vehiculul a cercetat peste 1.000 de kilometri din cavitatea platformei de gheață Dotson din Antarctica de Vest, ajungând la 17 kilometri adâncime.

„Am folosit anterior date din satelit și nuclee de gheață pentru a observa cum se schimbă ghețarii în timp. Prin navigarea submersibilului în cavitate, am reușit să obținem hărți de înaltă rezoluție ale suprafeței de gheață. Este ca și cum te-ai uita în spatele lunii”, a spus Anna Wåhlin, autor principal și profesor de oceanografie la Universitatea din Gothenburg.

Modele engimatice

Harta vehiculului a dezvăluit modele nevăzute anterior, asemănătoare cu forma lacrimilor, la baza gheții, care contrastau cu suprafața netedă a fundului oceanic.

În mod neașteptat, baza ghețarului a afișat un teren complex de vârfuri, văi, structuri asemănătoare platourilor și formațiuni asemănătoare dunelor de nisip. Conform Live Science, cea mai lungă dintre aceste forme măsoară 1.300 de picioare (400 m).

Se crede că aceste forme enigmatice sunt rezultatul unui flux de apă influențat de rotația Pământului (efectul Coriolis). Pe măsură ce apa curge prin gheață, ea creează curenți învolburați care creează aceste formațiuni unice.

„Cartografierea ne-a oferit o mulțime de date noi pe care trebuie să le analizăm mai îndeaproape. Este clar că multe ipoteze anterioare despre topirea suprafețelor ghețarilor sunt insuficiente. Modelele actuale nu pot explica modelele complexe pe care le vedem. Dar, cu această metodă, avem șanse mai mari de a găsi răspunsurile”, a explicat Wåhlin în comunicatul de presă.

Topirea ghețarului

Platoul de gheață Dotson este o secțiune mare de gheață plutitoare de 50 de kilometri în Antarctica de Vest. Această regiune se confruntă cu o instabilitate glaciară semnificativă, cu aisberguri care se topesc într-un ritm alarmant. Experții prevăd că colapsul potențial al întregii calote de gheață ar putea duce la o creștere devastatoare a nivelului mării la nivel global de aproximativ 3,4 metri.

Studiile anterioare au demonstrat că platforma de gheață suferă un proces constant de eroziune la marginile sale. Această eroziune este determinată de apele calde ale oceanului care pătrund în partea inferioară a acesteia, ceea ce face ca platforma de gheață să se desprindă de pământ și, în cele din urmă, să se prăbușească.

După cum era anticipat, cercetarea a confirmat că ghețarul se topește cel mai rapid acolo unde curenții subacvatici îi erodează baza și fracturile accelerează topirea.

„Hărțile pe care Ran le-a produs reprezintă un progres uriaș în înțelegerea gheții din Antarctica. Am avut indicii despre cât de complexă e baza gheții, dar Ran a descoperit o imagine mai extinsă și mai completă decât oricând. Imaginile de la baza platformei de gheață Dotson ne ajută să interpretăm și să calibram ceea ce vedem de la sateliți”, a spus Karen Alley, glaciolog de la Universitatea din Manitoba și coautor al acestui studiu multidisciplinar.

Din nefericire, Ran nu s-a mai întors la suprafață după ce s-a scufundat sub platforma de gheață Dotson, dar datele oferite de el s-au dovedit a fi foarte semnificative. Echipa plănuiește să se întoarcă cu un nou submarin pentru a explora în continuare adâncurile necunoscute de sub gheață.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel