Data publicării:
O dronă rusească s-a prăbuşit într-o altă țară NATO
O dronă rusească s-a prăbuşit sâmbătă în apropierea oraşului Rezekne în estul Letoniei, la aproximativ 50 de kilometri de graniţele cu Belarus şi Rusia, a anunţat duminică Ministerul leton al Apărării, transmite agenţia EFE.
'În prezent, serviciile responsabile, inclusiv Poliţia, continuă investigarea circumstanţelor incidentului, dar conform datelor preliminare este vorba despre un vehicul aerian militar fără pilot al Federaţiei Ruse şi, conform informaţiilor Forţelor Armate Naţionale, a intrat spaţiul nostru aerian dinspre Belarus', se arată într-un comunicat difuzat de Ministerul leton al Apărării. Şefa diplomaţiei letone, Baiba Braze, care se află în Coreea de Sud într-un turneu în regiunea Asia-Pacific, a scris pe reţeaua socială X că un reprezentant al ambasadei Rusiei la Riga a fost convocat luni la Ministerul de Externe.
'Am informat aliaţii, NATO şi liderii UE asupra acestui incident. Războiul Rusiei în Ucraina ne obligă să rămânem vigilenţi. Un incident similar s-a petrecut astăzi în România. Suntem vigilenţi, hotărâţi şi examinăm paşii următori în mod raţional, cu implicarea aliaţilor noştri', a completat ministrul Baiba Braze.
Potrivit Ministerului Apărării leton, sistemele armatei au detectat pătrunderea unei drone în spaţiul aerian al Letoniei, au monitorizat deplasarea acesteia şi au determinat locul în care aparatul s-a prăbuşit.
Declaraţia acestui minister insistă şi asupra faptului că spaţiul aerian leton este de asemenea spaţiu aerian NATO. Oraşul Rezekne, cu o populaţie peste 26.000 de locuitori, este situat la aproximativ 50 de kilometri de graniţa Letoniei cu Belarus, care se află la sud-est. Graniţa cu Rusia se află la aproximativ 50 de kilometri est de oraş, notează Agerpres.
Duminică dimineață, în jurul orei 03:00, și locuitorii din județele Constanța și Tulcea au fost avertizați printr-un mesaj RO-Alert cu privire la riscul căderii unor obiecte din spațiul aerian.
Acesta este primul astfel de avertisment emis pentru populația din Constanța, în timp ce locuitorii din Tulcea au mai primit astfel de mesaje în ultimii doi ani, în contextul conflictului din Ucraina. Autoritățile au îndrumat cetățenii să se adăpostească în beciuri sau adăposturi de protecție civilă, avertizându-i să rămână în interiorul locuințelor, departe de ferestre și pereți exteriori, în lipsa altor alternative.
Mesajul, transmis de autorități, a fost clar: „Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Păstrați-vă calmul! Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi de protecție civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneți în interiorul casei, departe de geamuri și pereți exteriori. Durata estimată: 90 de minute.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News