O dronă din Coreea de Nord a ajuns în zona biroului prezidențial din Coreea de Sud. SUA se declară îngrijorate de comportamentul „iresponsabil și de escaladare“
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
În cea mai recentă incursiune cu drone, Coreea de Nord a reușit să trimită un obiect zburător în apropierea biroului prezidențial din Coreea de Sud.

Coreea de Sud va lua în considerare rezilierea unui acord militar inter-coreean din 2018 dacă armata nord-coreeană mai face incursiuni în spațiul său aerian, potrivit unui oficial sud-coreean, în urma intruziunii recente a unei drone nord-coreene.

Coreea de Nord a trimis cinci drone peste linia de demarcație care separă cele două Corei pe 26 decembrie (citește AICI), iar una dintre ele a intrat pentru scurt timp într-o zonă interzisă de zbor cu o rază de 3,7 kilometri (2,2 mile) din jurul biroului prezidențial al Coreei de Sud.

„A zburat pentru scurt timp în marginea de nord a zonei, dar nu s-a apropiat de facilități cheie de securitate”, a declarat un oficial din armata sud-coreeană agenției de știri Yonhap, sub rezerva anonimatului.

Incursiunea a determinat Coreea de Sud să desfășoare avioane de luptă și să tragă aproximativ 100 de cartușe în drone, dar niciuna nu a fost doborâtă. Survolarea orașelor sud-coreene a durat mai multe ore.

Secretarul de presă Kim Eun-hye a declarat că președintele Yoon Suk-yeol a cerut armatei Coreei de Sud să dezvolte o „capacitate de răspuns copleșitoare care depășește un răspuns proporțional la provocările Coreei de Nord”.

Yoon a cerut Ministerului Apărării să înființeze o unitate comună de drone pentru operațiuni de supraveghere, să dezvolte drone stealth și să producă în serie drone mici până la sfârșitul anului.

Se ia în considerare încetarea acordului militar

Kim Eun-hye a mai spus că președintele a cerut să se ia în considerare încetarea acordului militar inter-coreean dacă vecinii din nord continuă să invadeze teritoriul Coreei de Sud.

„Președintele Yoon Suk-yeol a instruit Oficiul de Securitate Națională să ia în considerare suspendarea acordului militar din 19 septembrie în cazul în care Coreea de Nord ar face o altă provocare care violează teritoriul nostru”, a declarat Kim miercuri reporterilor.

Acordul a fost semnat de fostul președinte sud-coreean Moon Jae-in și liderul nord-coreean Kim Jong Un în 2018 pentru a pune capăt ostilităților militare dintre națiunile lor. Rezilierea acordului ar putea duce la reluarea exercițiilor cu foc viu de-a lungul liniei de demarcație.

Statele Unite ale Americii s-au declarat îngrijorate de nerespectarea de către Coreea de Nord a acordului militar inter-coreean din 2018, invocând provocările Coreei de Nord cu drone și rachete împotriva Coreei de Sud.

„Suntem îngrijorați de nerespectarea aparentă de către RPDC a Acordului militar cuprinzător din 2018 și îi cerem să pună capăt comportamentului său iresponsabil și de escaladare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Ned Price, conform The Epoch Times.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel