Data publicării:
O dronă de mari dimensiuni va supraveghea frontiera maritimă a României
Un sistem de pilotare la distanță a dronelor de mari dimensiuni a fost implementat în România și va supraveghea frontiera maritimă a țării.
Poliția de Frontieră Română implementează sistemul MALE RPAS (Medium Altitude Long Endurance -Remotely Piloted Aircraft System), un sistem de pilotare de la distanță a aparatelor de zbor fără pilot/ tip drone de dimensiuni mari, pentru supravegherea multifuncțională a zonei de coastă de la Marea Neagră.
”Serviciul este operational începând cu luna martie 2021, în zona de competență a Poliției de Frontieră Române, la Marea Neagră, și folosește aparate de zbor, tip drone de dimensiuni mari, model CAMCOPTER® S-100”, se arată într-un comunicat de presă.
Ce poate face o astfel de dronă
Acest sistem este pus la dispoziție de către Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă – E.M.S.A. și utilizat atât pentru detectarea timpurie a unor situații/evenimente/incidente, cât și pentru creșterea capacității de reacție și intervenție în cadrul misiunilor specifice privind supravegherea și controlul frontierei de stat, monitorizarea traficului naval, căutarea și salvarea pe mare, protejarea mediului și a faunei marine, precum și asigurarea intereselor statului român în zona contiguă și zona economică exclusivă.
Caracteristicile tehnico-constructive ale acestor aparate de zbor, tip drone de dimensiuni mari, model CAMCOPTER® S-100, permit executarea unor misiuni de supraveghere pe distanțe mari și de lungă durată, având capabilități de înregistrare, colectare, analiză și transmitere în timp real a datelor și informațiilor la nivelul platformei RPAS Data Centre, dedicată în acest scop. Serviciul este alocat pentru o perioada de 6 luni, prin intermediul companiei SCHIEBEL Aircraft GmbH, care asigură personalul specializat și tehnica aferentă pentru operarea acestuia
Proiect asemănător, implementat anul trecut
Anul trecut, Poliția de Frontieră Română a implementat un proiect similar folosind sistemul RPAS (Remotely Piloted Aircraft System), un sistem de pilotare de la distanță a aparatelor de zbor de mici dimensiuni, pentru supravegherea multifuncțională a zonei de coastă de la Marea Neagră. Proiectul a fost furnizat și finanțat în totalitate de Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă (EMSA) și a fost utilizat pentru a îndeplini diferite scopuri, inclusiv prevenirea poluării maritime, detectarea pescuitului ilegal, supravegherea frontierelor maritime și operațiunile de căutare și salvare.
Sistemul folosea un concept de tip integrat care consta în operarea de la bordul navei Poliţiei de Frontieră „Ştefan cel Mare” a unei drone de mici dimensiuni, tip UAS – Unmanned Aerial System, cu capabilități de filmare pe timp de zi și de noapte, de către piloți specializați din cadrul companiei Nordic Unmanned A.S. Datele colectate de la zboruri erau transmise, în timp real, utilizatorilor, prin intermediul Centrului de date RPAS al Agenției Europene pentru Siguranță Maritimă, cu ajutorul unui sistem de comunicații prin satelit, dedicat în acest scop.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News