Data actualizării:
Data publicării:

O chestiune despre care doar rapoartele vorbesc. Sinuciderea în rândul tinerilor — a doua cauză de deces din UE, după accidentele rutiere

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Potrivit Raportului UNICEF "Child and adolescent mental health", din februarie 2024, sinuciderea rămâne a doua cauză principală de deces în cazul adolescenților cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani. A doua cauză principală de deces este reprezentată de accidentele rutiere. Ce poate face tânărul? Cum ar putea un adult să gestioneze situația?

Sinuciderea este a doua cea mai comună cauză a decesului (după accidentele rutiere) în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 19 ani în UE, reprezentând aproximativ 1 din 6 decese (17%).

***

Potrivit Mayo Clinic, numeroase probleme medicale, familiale și sociale pot crește vulnerabilitatea adolescenților la acest risc. A cunoaște semnele și factorii de risc ar putea ajuta la prevenirea unei tragedii și la oferirea sprijinului necesar pentru a salva vieți.

Mulți adolescenți care încearcă să se sinucidă sau se sinucid suferă de una sau mai multe tulburări mintale, acest fapt afectându-le capacitatea de a face față stresului specific vârstei. Dificultățile legate de respingere, eșecuri, despărțiri, probleme școlare sau conflicte familiale pot părea adesea insurmontabile.

Deși adolescenții pot face față evenimentelor stresante fără a recurge la auto-vătămare sau sinucidere, există anumiți factori de risc care pot crește vulnerabilitatea acestora:

Cum ar putea un adult să gestioneze situația?

***

Ce poate face tânărul?

În România funcționează Alianța Română de Prevenție a Suicidului. Potrivit site-ului,

"Pentru consiliere în situaţii de criză suicidară ne puteţi contacta în zilele de Vineri, Sâmbătă și Duminică,  între 19:00 – 07:00 la numărul de telefon 0800 801 200 (apelabil gratuit la nivel naţional din orice reţea) sau prin email în formatul 24/7 la [email protected].

Te rugăm să verifici în căsuța de spam dacă nu primești răspuns în termen de maximum 2 zile lucrătoare".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel