Data actualizării:
Data publicării:

O asistentă din Reșița acuză sistemul: Le trebuia o oaie neagră, se iau bani frumoși pe COVID

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ
Foto cu caracter ilustrativ

Membrii personalului medical care atrag atenția asupra abuzurilor din sistemul de sănătate românesc ar avea de suferit repercusiuni pentru faptele lor.

Aceasta ar fi povestea a două asistente din România, angajate în spitale de stat, care au vorbit despre neregulile sistemului, iar acum sunt luate la țintă.

Victimele au apelat la Alianța Părinților din România

„Ne-au căutat niște persoane disperate, sunt persoane care lucrează în sistemul medical, ambele sunt la ATI. Ele s-au opus unor abuzuri și, pentru asta, se produc abuzuri asupra lor, motiv pentru care ne-au căutat și ne-au spus că sunt dispuse să vorbească”, ne-a explicat președintele Alianței Părinților din România, Cristian Filip.

Cazul asistentei din Reșița

„Eu sunt Gianina Ștefan, sunt din Reșița, sunt asistentă pe secția de Terapie Intensivă la Spitalul Județean din Reșița. Am fost plecată în concediu luna trecută, am stat 7-8 zile în Pitești. A fost timpul acela foarte ploios și n-am putut să facem mare lucru (n.r., lucrări la o casă), așa că am hotărât cu soțul meu, infirmier pe secția de Hemodializă, să ne întoarcem la Reșița”, a povestit asistenta medicală.

„Când am ajuns acasă, am auzit că la Pitești a fost un focar de Covid-19 pe nu știu unde. Noi am venit la Reșița și, pe 1 iulie, am început serviciul. Ne-am testat, testul a fost negativ. Eu lucrez la pacienții potențial contaminați, în echipament complet. Noi nu aveam pozitivi pe secție, dar orice pacient era considerat suspect. Am lucrat în combinezon, am transpirat, am făcut o pneumonie urâtă, iar pe 4 iulie m-am simțit destul de rău”, a mai spus doamna Ștefan.

Pneumonia a trecut cu tratament

 

Asistenta medicală a mers la un medic în cadrul spitalului pentru un control, și-a luat rețetă și a început tratamentul. Pe parcursul bolii, pe 7-8 iulie, Gianina Ștefan și-a pierdut mirosul. Medicul a spus că acestea ar fi semne de Covid-19, așa că a recomandat din nou testarea.

„În momentul acela, mi s-a recoltat acel test rapid, apoi am făcut testul PCR. Acolo, trebuia completat buletinul de însoțire a probei. Mi s-a luat temperatura, nici măcar 36 de grade Celsius nu aveam. Pe buletin, au trecut 38,5. Am întrebat «De ce faceți acest lucru, aceasta este procedura?». Nu mi s-a dat răspuns”, a spus doamna Ștefan. „Am avut 37,1 în primele zile a pneumoniei care era evidentă pe radiografie”.

„Când am început serviciul, șefa mea de secție m-a întrebat: «Cum e pe la voi, pe la Pitești, c-am auzit că e focar». Eu n-am auzit nimic, chiar n-am știut nimic, nici nu eram la curent cu situația județului Argeș. Ei, cumva, s-au legat de venirea mea din Pitești și că posibil să mă fi contaminat acolo. Lor deja le-a sclipit o idee și ce-au zis?«Hai să ne legăm de asta, fiindcă în Spitalul Județean nu a mai fost de ceva vreme un caz». După cum știți, se primesc bani frumușei pentru pacienții Covid-19”, a mai explicat asistenta.

150 de teste de medici, pacienți și rude, doar doi infectați. Asistenta și infirmierul, soți

 

„S-au testat 3 secții. S-au testat toți colegii cu care am stat două săptămâni. S-a testat și familia soțului (n.r., confirmat și el cu Covid-19), fiica și toată lumea. Cum vă explicați că 150 de persoane ies negativ, inclusiv pacienții, inclusiv medici, dar nimeni nu este pozitiv. Doar eu și soțul meu. Mi s-a părut puțin cusut cu apă albă”, a adăugat doamna Ștefan.

„M-a sunat de la DSP un domn, eu am vorbit despre dreptul meu de retestare, fiindcă n-am crezut rezultatul testului. El este un medic la DSP, dar după atitudinea pe care a avut-o, vă rog să mă scuzați, părea masculul dominant. Doamnele de acolo nu îndrăzneau să-mi dea vreo informație. M-a făcut penală. «Ce-ai, cucoană, ești penală?», mi-a zis. Îmi pare rău că n-am înregistrat convorbirile”, a mai spus asistenta.

Asistenta ar dori să facă un test plătit la o instituție independentă, însă, după cum este deja evident, este obligată să stea în izolare. Ea a refuzat internarea, însă respectă auto-izolarea.

Cireașa de pe tort

S-ar putea să fie personal. Am primit în trecut o amendă pe persoană fizică din cauza unui dispozitiv medical expirat, printre alte dispozitive, fiindcă noi lucrăm cu multe materiale de pe la ajutare. Ce aruncă alții, noi folosim. Doamna inspector ne-a găsit dispozitivul și ne-a amendat, pe mine și pe o colegă. Doi ani de zile, lucrurile au rămas moarte, m-am gândit că poate s-a anulat, dar apoi am avut poprire pe salariu și nimeni nu a știut să-mi explice de ce”, a mai spus doamna Ștefan.

„Atunci, mi-am căutat drepturile, dar era deja târziu, așa că i-am dat în judecată. De atunci, a început calvarul. Doi ani și jumătate am umblat prin tribunale. Pe nimeni nu a interesat de problema mea. Acum, sunt infectată cu Covid-19. Totul e cusut cu ață albă, sunt oaia neagră a sistemului”, a încheiat asistenta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel