O țară întreagă nu se mai află în locul indicat de hărțile actuale
Experţii în geoştiinţe anunță că Australia, aflată pe placa tectonică a cărei viteză de deplasare este cea mai mare de pe Terra, se îndreaptă spre nord atât de repede, încât a depăşit coordonatele indicate de hărţile actuale cu o distanţă de 1,5 metri, scrie Reuters.
Atunci când cineva doreşte să localizeze un punct pe o hartă, soluţia este simplă: are nevoie doar de două cifre - latitudinea şi longitudinea. Nu sunt probleme nici când punctul se deplasează, deoarece trebuie schimbate acele două cifre.
Situația este însă ceva mai complicată, în cazul în care o ţară întreagă se deplasează, cum se întâmplă cu Australia care, din cauza tectonicii plăcilor, se mişcă în permanenţă şi, de această dată, se îndreaptă spre nord, scrie news.ro.
Placa tectonică continentală australiană se deplasează spre nord cu 7 centimetri pe an, însă sistemele de cartografiere nu au ţinut pasul cu aceste modificări.
Hărţile şi sistemele de geolocalizare actuale - precum GPS - au ţinut cont de poziţia ocupată de Australia în 1994.
Dan Jaksa, directorul departamentului de Date din cadrul Geoscience Australia, şi colegii lui recalibrează în această perioadă poziţia Australiei pe suprafaţa Terrei.
Noile calcule, realizate în cadrul Geocentric Datum of Australia, vor fi făcute publice în 2017 şi vor preciza poziţia reală a continentului australian cu o precizie de câţiva milimetri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News