”O alegere imorală”. Furia Moscovei pentru excluderea de la înmormântarea Elisabetei
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Rusia a acuzat Marea Britanie că a folosit moartea Elisabetei a II-a, sau mai bine zis, înmormântarea în scopuri geopolitice.

Rusia a acuzat Marea Britanie că a folosit moartea Elisabetei a II-a, sau mai bine zis, înmormântarea în scopuri geopolitice. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a definit de fapt decizia britanică de a nu invita reprezentanții Moscovei la înmormântarea reginei, programată luni, 19 septembrie, la Westminster Abbey, la Londra, ”profund imorală”.

Proteste din Rusia

Zakharova a arătat indirect cu degetul decizia lui Liz Truss impusă de Guvernul britanic și a făcut acest lucru folosind cuvinte emblematice. ”Considerăm că încercarea britanicilor de a folosi tragedia națională, care a atins inimile a milioane de oameni din întreaga lume, în scopuri geopolitice, și de a-și aranja conturile cu țara noastră, este profund imorală”, a spus purtătorul de cuvânt citat de Il Giornale.

Chiar înainte de declarațiile lui Zaharova, Kremlinul declarase că Vladimir Putin ”nu se gândește să participe” la înmormântarea Reginei. ”Președintele a trimis o telegramă de condoleanțe, dar de la început nu a avut de gând să participe la comemorari sau alte evenimente”, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmtri Peskov.

În orice caz, Rusia nu va fi singura națiune care va rata înmormântarea

De altfel, nici măcar reprezentanții Siriei, Venezuelei, Afganistanului, Belarusului și Myanmarului nu au fost invitați, în timp ce Iranul ar trebui să fie reprezentat doar la nivelul ambasadei. La înmormântare vor participa aproximativ 500 de demnitari din întreaga lume, care se vor alătura familiei regale, premierului britanic și predecesorilor săi pentru a-și lua ultimul rămas bun de la regine.

Excluderea Moscovei

Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a este un eveniment important și, după cum am văzut, doar câteva țări au fost excluse de pe lista invitaților. Kremlinul, în ciuda faptului că a transmis un mesaj cald de condoleanțe în numele lui Putin, iar apoi un al doilea mesaj de felicitare noului rege, Charles al III-lea, după cum s-a menționat, exclusese de la început o ipotetică participare a președintelui la înmormântarea de la Londra.

Cu toate acestea, liderul rus i-a adus un omagiu Reginei Elisabeta, numind pierderea acesteia ”ireparabilă”. Într-un mesaj de condoleanțe transmis fiului său, Charles al III-lea, președintele rus a scris: ”Numele Majestății Sale este indisolubil legat de cele mai importante evenimente din istoria recentă a Marii Britanii. Timp de multe decenii, Elisabeta a II-a s-a bucurat pe bună dreptate de dragoste și respect pentru supușii săi, precum și pentru autoritate pe scena mondială ”. Putin i-a urat apoi lui Charles al III-lea ”curaj și perseverență în fața acestei pierderi grele și ireparabile.

Dintre invitați, a lipsit Volodymyr Zelensky, dar reprezentat de prima doamnă ucraineană Olena Zelenska. De asemenea, Guvernul britanic a trimis o invitație președintelui chinez Xi Jinping, care a ales totuși să-și trimită adjunctul, Wang Qishan. Prințul saudit, Mohammed bin Salman și, poate, și o reprezentanță nord-coreeană ar trebui să fie de asemenea prezente. Rusia va fi complet absentă.

Citește și:

Președintele Klaus Iohannis se va întâlni cu Regele Charles al III-lea, înainte de înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a

Potrivit programului președintelui României, duminică, 18 septembrie, Klaus Iohannis va participa la recepția găzduită de Majestatea Sa Regele Charles al III-lea la Buckingham Palace, în Londra, preciează Antena 3.

Luni, de la ora 13.00, Klaus Iohannis participă la funeraliile de stat ale Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a, la Westminster Abbey, în Londra.

Elisabeta a II-a a murit joi, 8 septembrie, în casa sa de vacanță de la Castelul Balmoral, în Scoția, la vârsta de 96 de ani, după o domnie de 70 de ani.

Înmormântarea va avea loc pe 19 septembrie, ocazie cu care Antena 3 pregăteşte transmisiuni LIVE şi ediţii speciale.

Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a va fi cel mai mare eveniment televizat din istorie, fiind estimat de specialişti că 4,1 miliarde de telespectatori vor urmări funeraliile organizate la Londra.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel