Incredibil! O agenție umanitară rusă anunță deschiderea centrelor de încălzire gratuite în UE: Din Rusia, cu căldură
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Cottonbro: Pexels
Fotografie de la Cottonbro: Pexels
Agenția rusă pentru cooperare umanitară externă anunță deschiderea centrelor sale în UE dotate cu electricitate și încălzire gratuite pentru a ajuta cetățenii să lupte cu iarna pe fondul crizei energetice care lovește Europa.

În vreme ce iarna se apropie, agenția rusă pentru cooperare umanitară externă Rossotrudnichestvo a anunțat lansarea unei inițiative care are ca scop ”încălzirea inimii familiilor europene înghețate”, unde cetățenii europeni vor putea vizita centrele complet încălzite dotate cu electricitate, pentru a se încălzi sau pentru a-și încărca dispozitivele electronice, totul gratuit, potrivit Almayadeen.

”Atâta timp cât prețurile la gaz și electricitate vor ține pasul, centrele vor funcționa ca puncte de încălzire”, a spus agenția Rossotrudnichestvo într-un comunicat pe Telegram.

De asemenea, vizitatorii vor putea viziona filme și desene animate pentru copii în timp ce își încarcă telefoanele și beau o ceașcă fierbinte de ceai gratuit.

”Din Rusia, cu căldură”

Rossotrudnichestvo a adăugat că ”odată cu apariția vremii rece și umede de toamnă în Europa, ONG-ul Russian Houses demarează campania ”Din Rusia, cu căldură”. Pe fondul temperaturilor care scad afară și, mai mult, în interiorul caselor, Russian Houses și centrele culturale din capitalele europene își deschid porțile tuturor începând de astăzi”.

Directorul Russian Houses din Bruxelles, Vera Bunina, a subliniat că centrele sunt deschise tuturor celor care ”prețuiesc comunicarea, înțelegerea reciprocă și căldura”, fără discriminare bazată pe opinii politice.

În fața tensiunilor sociale tot mai mari din Europa, precum și a rusofobiei, campania umanitară a ”Russian Houses ar trebui să demonstreze ospitalitatea noastră tradițională și să încălzească inimile familiilor europene înghețate”, se mai spune în comunicat.

Întreruperea lanțurilor de aprovizionare ca urmare a operațiunii Rusiei în Ucraina și sancțiunile occidentale cuprinzătoare impuse Rusiei ulterioare au provocat o creștere bruscă a prețurilor la energie și la alimente în UE, unde majoritatea țărilor UE au recurs până acum la raționalizarea energiei electrice, în timp ce cetățenii suferă de o creștere a prețurilor la energie. Guvernele UE au cerut cetățenilor să limiteze încălzirea casei și să reducă consumul de electricitate și gaz.

Citește și

Plafonarea preţului gazelor de către UE, puțin probabilă. Liderii blocului se reunesc cu o nouă ocazie

Cei 27 ar urma să îşi exprime sprijinul pentru un preţ de referinţă alternativ la gaze naturale lichefiate şi achiziţii comune de gaze, după ce anterior au căzut de acord să reducă consumul şi să introducă taxe pe profiturile excepţionale ale companiilor din industria energetică.

În continuare însă liderii UE rămân la fel de divizaţi cum erau în urmă cu câteva luni dacă şi cum să plafoneze preţul gazelor, în ideea de a contracara inflaţia ridicată şi a evita recesiunea, după ce Rusia a redus livrările de gaze către continent după invadarea Ucrainei.

Chiar dacă 15 ţări membre, printre care se numără Franţa şi Polonia, cer în continuare o anumită formă de plafonare, ele se lovesc de o opoziţie acerbă din partea Germaniei şi Ţărilor de Jos, cea mai mare economie europeană şi cel mai mare cumpărător de gaze, respectiv cel mai important hub de tranzacţionare a gazelor din Europa.

"Un acord este extrem de improbabil...Opiniile par a fi foarte opuse", a declarat un diplomat UE înaintea discuţiilor de joi.

De asemenea, liderii UE vor discuta cheltuieli de urgenţă pentru a atenua efectele crizei energetice acute asupra economiilor lor şi celor 450 de milioane de cetăţeni. În timp ce unele ţări cer ca blocul comunitar să emită noi datorii comune pentru a finanţa aceste cheltuieli, statele membre adepte ale austerităţii spun că ar trebui cheltuite mai întâi sutele de miliarde de euro rămase neutilizate din precedentele emisiuni de obligaţiuni comune.

Un alt punct de dezacord este dacă ar trebui oferit sprijin imediat prin subvenţii directe către gospodării şi companii sau să fie făcute investiţii în energia verde care ar face blocul comunitar mai rezilient în viitor.

"Diviziunile sunt un lux pe care nu ni-l putem permite", a declarat preşedintele summitului, Charles Michel, care este şi preşedintele Consiliului European.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel