O agenție de stat din România apelează la inteligența artificială pentru a-i ajuta pe fermieri să acceseze fondurile UE - REUTERS
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
O agenție de stat românească pentru investiții rurale folosește inteligența artificială pentru a-i ajuta pe fermieri să depună cereri de finanțare la Uniunea Europenă.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a declarat pentru Reuters că a început să folosească roboți de la compania de automatizare software UiPath PATH.N în urmă cu doi ani.

Roboții au preluat sarcinile consumatoare de timp de accesare a bazelor de date ale statului pentru a procura documente cadastrale și judiciare pentru fermieri, antreprenori și instituții de stat care solicită fonduri UE.

"Automatizarea bazată pe inteligență artificială joacă un rol extrem de important în accelerarea proceselor cheie pentru fermieri și în eficientizarea acestora", a declarat directorul AFIR, George Chiriță.

De când a început să folosească roboți, agenția a gestionat cereri de finanțare în valoare de 5,32 miliarde de euro (5,75 miliarde de dolari) de la peste 50.000 de fermieri, companii și instituții locale, a declarat pentru Reuters în comentarii scrise.

Roboții au economisit aproximativ 784 de zile de căutări de documente pentru personalul AFIR

Roboții au economisit aproximativ 784 de zile de căutări de documente pentru personalul AFIR, a precizat acesta. Agenția a distribuit fonduri în valoare de 21 de miliarde de euro în două decenii.

Deși România a devenit unul dintre cele mai active centre tehnologice din Europa și dispune de o forță de muncă foarte calificată, este încă în urma multor alte națiuni europene în ceea ce privește oferirea de servicii publice digitale pentru cetățeni și întreprinderi și a întâmpinat dificultăți în obținerea de miliarde de euro din fondurile de dezvoltare ale UE.

Datele Eurostat au arătat că doar 28% dintre români aveau cel puțin competențe digitale de bază în 2023, sub media UE de 54%. Serviciile publice digitale pentru cetățeni și întreprinderi s-au clasat pe locul 45, față de media UE de 84.

UiPath, companie românească evaluată la 13,3 miliarde de dolari după ce a fost listată la bursa de la New York, a declarat pentru Reuters că a livrat servicii de automatizare altor agenții agricole, inclusiv în Norvegia și Statele Unite, conform Reuters. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel