O activistă acuzată de tentativă de omor a fost aleasă în Parlamentul European. A fost eliberată grație imunității parlamentare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Deaconescu
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Ilaria Salis, activista italiană proaspăt aleasă membru al Parlamentului European (MEP), urmează să fie eliberată din detenția în care se afla în Ungaria ca urmare a dobândirii imunității parlamentare.

În vârstă de 40 de ani, profesoara a petrecut 15 luni în închisoare, fiind acuzată de agresarea unor demonstranți de extremă dreapta în Ungaria. Salis a beneficiat de prezumția de venvinovăție pe parcursul întregii perioade de detenție și se confrunta cu posibilitatea unei pedepse de până la 20 de ani de închisoare, potrivit Euronews.

Cazul său a atras atenția presei internaționale după ce Salis a apărut în instanță încătușată și înlănțuită. În urma indignării publice, autoritățile au convocat ambasadorul Ungariei și au reușit să obțină transferul ei în arest la domiciliu.

Salis a fost aleasă europarlamentar pe listele Alianței Verzilor și Stângii din Italia și va fi eliberată grație imunității conferite de noul său statut. Ea a fost arestată anul trecut la Budapesta, fiind suspectată de implicare în presupuse atacuri în timpul comemorării Zilei Onoarei din Ungaria.

Acest eveniment, organizat anual pe 11 februarie, este dedicat amintirii încercării eșuate a soldaților naziști și maghiari aliați de a ieși din asediul Armatei Roșii în 1945. Salis este acuzată de tentativă de omor, fiind suspectată că a făcut parte dintr-un grup de antifasciști care ar fi atacat persoane despre care credeau că sunt asociate cu evenimentul de extremă dreapta.

Aparițiile sale în instanță, cu mâinile și gleznele încătușate, au stârnit furie în Italia, deși autoritățile de la Budapesta au susținut că aceasta era procedura standard. Cazul a fost complicat și de faptul că presupusele victime nu au raportat incidentul la poliție.

Presiunea diplomatică și sprijinul public din Italia au jucat un rol crucial în obținerea transferului ei în arest la domiciliu și, în cele din urmă, în eliberarea sa ca urmare a obținerii imunității parlamentare.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel