Nuțu Cămătaru, consilier la Ministerul Finanțelor? „Ne împrumutăm la niște dobânzi de îți stă mintea în loc” / video
Nuțu Cămătaru, consilier la Ministerul Finanțelor?
Nu. Încă nu, dar la cum se împrumută Ministerul Finanțelor, am putea crede acest lucru. Comentariul îi aparține sociologului Alfred Bulai.
„Eu cred că Nuțu Cămătaru este consilier la Ministerul Finanțelor pentru că am înțeles că ne împrumutăm la niște dobânzi de îți stă mintea în loc. Cred că și Nuțu Cămătaru a zis: „Bă, fiți și voi civilizați... Dă-o dracului! Astea-s dobânzi?”, a glumit sociologul Alfred Bulai la DC News, în emisiunea „Nod în papură”.
În iunie, Guvernul român s-a împrumutat cu jumătate de miliard de lei la o dobândă record de peste 9%. Acest lucru arată încrederea tot mai scăzută a creditorilor, spun economiștii.
Ministerul Finanțelor Publice a luat un credit de 567,5 milioane de lei, scadent peste cinci ani, cu un randament mediu de adjudecare de 9,23% pe an, această dobândă fiind una record, potrivit datelor publicate de BNR.
O rată a dobânzii mai ridicate înseamnă costuri mai mari pentru stat în momentul în care banii trebuie restituiți. Dacă ne uităm la prognozele făcute de către ministerul Finanțelor, vedem că împrumuturile de pe piața externă vor continua și în acest an.
VEZI ȘI: ”Șantaj electoral extraordinar!” Bulai: Primarii au ținut în România aceste categorii captive
Sociologul Alfred Bulai a vorbit despre românii vulnerabili, îndreptând atenția către o problemă reală din țara noastră.
„Sunt oameni care se află într-o nevoie reală și nicio societate nu le poate întoarce spatele. Pe de altă parte, există în România - și asta este marea problemă a României - oameni care pot să muncească, însă se numără printre întreținuții acestei societăți. Ei nu sunt puțini, ba chiar sunt mai mulți comparativ cu cei care au probleme”, a spus sociologul Alfred Bulai în cadrul emisiunii „Nod în papură” de la DCNewsTV.
„Primarii au ținut în România aceste categorii captive”, a precizat sociologul. De ce? „Pentru că reprezintă un mijloc de șantaj electoral extraordinar”, a explicat Alfred Bulai, adăugând: „Cu cât ai mai multe persoane cu ajutoare, cu atât ești stăpânul lor. Deci nu există niciun entuziasm foarte mare pentru a fi schimbate lucrurile. Din punctul acesta de vedere, probabil că cel puțin jumătate din banii care se dau în asistență socială se aruncă. E vorba de oameni care au capacitatea de a munci și, de fapt, nu muncesc!”
Ulterior, sociologul a adăugat: „Copiii nu au nicio vină și culmea sunt cei mai prost finanțați. Mă refer la cei din casele de copii. Au 16, 17 lei pe zi masa. Record absolut! Și cei foarte bătrâni nu au nicio vină. Dar la mijloc este o categorie mare de oameni care nu are nicio treabă. Mulți pleacă și lucrează pe afară, se întorc, dar sunt în același gen de statut în care nu fac nimic. Nu plătesc impozite, beneficiază de toate serviciile. Din păcate, aici PSD are o responsabilitate uriașă istorică, pentru că a întreținut prin primari acest gen de categorie pentru că avea rezonanță electorală în permanență”, a explicat Alfred Bulai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News