Data actualizării:
Data publicării:

Nutriționista Ligia Pop recomandă să nu mai punem mâna pe bonurile fiscale: Eventual, cu două degete, ca să nu atingem partea udă a textului / Care este motivul

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: YouTube Ligia Pop
Foto: YouTube Ligia Pop
Ligia Pop, o nutriționistă cu vechime de peste 15 ani, recomandă să nu mai atingem bonurile fiscale.

Ligia Pop, consultant in nutriție de peste 15 ani, autor a 8 cărți de sănătate publicate în România și un raw food chef cunoscut internațional, a postat un clip video în care precizează că bonurile pe care le primim atunci când cumpărăm produse sunt extrem de toxice și interferează cu sistemul hormonal.

„Nu atingeți bonurile eliberate de casele fiscale fiindcă acestea conțin o cantitate foarte mare de BPA și multe alte metale grele care interferează cu sistemul hormonal, efectiv dezechilibrează sistemul hormonal.

Nu avem nevoie de așa ceva, deci să stăm departe de ele. Eventual, dacă avem nevoie să le luăm, să le atingem cu două degete, în așa fel încât să nu atingem partea udă a textului”, a anunțat Ligia Pop într-un mesaj video postat pe YouTube.

Youtube video image

Pe ce se bazează Ligia Pop

 

Nutriționista citează un studiu publicat în Science Direct, potrivit căruia BPA-ul este folosit de casele de marcat în imprimarea bonurilor fiscale.

Abstract studiu:

Bisfenolul A (BPA) este folosit ca dezvoltator de culoare într-o hârtie termică care, după un proces de încălzire, reacționează cu un colorant leuco și îl schimbă într-o formă colorată.

Bonurile de la casele de marcat sunt considerate ca fiind principala sursă de expunere a consumatorilor la bisfenoli împreună cu policarbonații și rășinile epoxidice. Nivelurile de BPA și posibilele alternative ale acestuia au fost determinate în probe de hârtie termică colectate între mai 2018 și mai 2019 în 22 de țări europene și 17 țări non-europene de pe toate continentele locuite (220 de mostre în total, dintre care 133 din Europa și 87 din alte țări). ).

Aceste măsurători au fost menite să verifice nivelul prezenței BPA în bonurile provenite din diferite țări, în special din Europa, în lumina modificărilor reglementărilor care restricționează utilizarea acestuia. De asemenea, a fost analizat efectul imprimării termice asupra conținutului de revelator, dar nu au fost observate modificări majore ale concentrațiilor de bisfenoli în timpul procesului.

Astfel, bonurile tipărite ar putea fi utilizate pentru determinarea conținutului de bisfenol. Analiza bonurilor din 39 de țări a arătat că BPA este încă cel mai comun compus utilizat în întreaga lume, cu 69% mostre care conțin acest dezvoltator de culoare. Printre alți bisfenoli testați, BPS a fost folosit ca dezvoltator de culoare în probe de 20%, dar s-a remarcat că toate probele colectate din Japonia și Statele Unite ale Americii s-au dovedit a conține numai BPS. Alți bisfenoli (F, AF, E și B) considerați posibile alternative pentru BPA au fost detectați doar la niveluri de urme sau nu au fost detectați deloc, ceea ce a arătat că nu au fost utilizați ca dezvoltatori de culoare.

Utilizarea relativ mare a BPS ca înlocuitor de BPA este îngrijorătoare, deoarece acest compus nu numai că are proprietăți endocrine similare, dar este și slab biodegradabil. În plus, polaritatea sa relativ mare facilitează răspândirea în mediu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel