Nutriționist: Coliva ajunge să "cântărească" caloric cât un tort
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Nutriționistul Mihaela Bilic spune că, la final, coliva ajunge să „cântărească caloric cât un tort”.

„Ce este coliva? O fiertură de grâu decorticat (adică de arpacaș), care se îndulcește cu zahăr sau miere și se parfumează după gust cu miez de nucă, coajă de lămâie, stafide și rom. Arpacașul de grâu se poate folosi ca și orezul, se umflă la fiert de 3-5 ori și din el, pe lângă colivă, se poate prepara un fel de pilaf, care mănâncă ca atare sau joacă rol de garnitură pentru carne. Coliva este departe de a fi un desert dietetic, arpacașul are, ca restul cerealelor, 75% amidon/glucide, iar cantitatea de zahăr din colivă este de 500g pentru 1 kg de arpacaș fiert (altfel nu se "leagă") La asta se adaugă miezul de nucă, deci în final coliva ajunge să "cântărească" caloric cât un tort - noroc că nu o mâncăm prea des.

Când eram copil așteptam cu nerăbdare ritualul de preparare al colivei: bunica o fierbea cu o zi înainte de a merge la biserică, iar în dimineața cu pricina se trezea devreme ca să o așeze pe platou și să o decoreze cu zahăr pudră și bomboane colorate. Când se întorcea de la slujbă platoul era aproape gol iar zahărul se transforma într-o crustă translucidă. Mereu o rugam să nu dea toată coliva de pomană, că tare mult ne plăcea și nouă!

Coliva e un simbol, nicidecum un desert cu tabel nutrițional și ingrediente sănătoase. În copilăria trăită la țară am învățat să prețuiesc și să respect coliva. E un preparat care trebuie mâncat cu evlavie și smerenie, pentru aducerea aminte a celor ce nu mai sunt printre noi. Iar gustul ei de grâu și nucă ne conectează cu forța vitală a pământului, cu miracolul vieții, cu misterul morții și cu energia Universului”, a scris Mihaela Bilic pe contul ei de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel