Nurnbergul lui Vladimir Putin. Implicare politică pentru un tribunal internațional care să ancheteze crimele ruse de război în Ucraina
Autor: Darius Muresan | Publicat pe: 19 Martie 2022, 15:07
WhatsApp
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Foştii miniştri britanici Gordon Brown şi Sir John Major se numără printre cei care pledează pentru crearea unui nou tribunal internaţional care să-i ancheteze pe Vladimir Putin şi subalternii săi pentru atacurile lor în Ucraina, relatează sâmbătă DPA.

Cei doi ex-premieri s-au alăturat unei campanii, alături de nume importante din jurisprudenţă, din mediul academic şi politic, care pledează pentru tragerea la răspundere atât a preşedintelui rus, cât şi a celor care l-au ajutat în planificarea invaziei sale în 24 februarie în Ucraina.

Lansată cu un site web şi un obiectiv de două milioane de semnături pe o petiţie, această campanie - susţinută deja de 740.000 de persoane din toată lumea -încearcă să se asigure de sprijinul publicului larg pentru crearea unui tribunal special după modelul proceselor de la Nürnberg.

Iniţiativa are deja peste 140 de semnatari cu renume, între care ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, avocatul britanic Philippe Sands, cunoscut profesor în drept internaţional, fostul procuror al Tribunalului Militar de la Nürnberg, Benjamin Ferencz, Helena Kennedy, şi fostul preşedinte al Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), Sir Nicolas Bratza.

"În doar două zile, petiţia care sprijină crearea unui astfel de tribunal a acumulat peste 735.000 de semnături şi este în creştere. Să ne propunem să obţinem două milioane de semnături până la sfârşitul lunii pentru ca să se facă dreptate", a declarat Brown.

"Dinspre Marea Britanie - care se mândreşte pe bună dreptate cu democraţia şi statul de drept - mesajul ar trebui să aibă sorţi de izbândă. La Nürnberg, i-am tras la răspundere pe criminalii de război nazişti. Acum, după opt decenii, trebuie să ne asigurăm că va exista o zi a judecăţii şi pentru Putin", a afirmat fostul prim-ministru britanic.

"Îndemn toată lumea să semneze această petiţie", a invitat Brown, citat de DPA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?