Nurcile au provocat alegeri anticipate în Danemarca
Autor: Elena Didila | Publicat pe: 06 oct 2022, 19:43
WhatsApp
Mette Frederiksen, primul ministru danez. Sursa Agerpres.
Mette Frederiksen, primul ministru danez. Sursa Agerpres.
În 2020, Frederiksen a ordonat sacrificarea a 17 milioane de exemplare. Acest măcel a dus la căderea Guvernului danez.

Originea este scandalul cunoscut sub numele de Minkgate.

În noiembrie 2020, premierul Mette Frederiksen a ordonat sacrificarea tuturor nurcilor din țară, 17 milioane în total, în urma descoperirii unei mutații de coronavirus care afectează aceste animale și de care se temea că ar putea amenința eficacitatea vaccinului, care nu începuse încă să fie administrat.

Decizia a fost puternic criticată de opoziția de dreapta și de sectorul economic, având în vedere că Danemarca era cel mai mare producător mondial de blană de nurcă și că sectorul avea peste 6.000 de angajați. 

La câteva zile după anunț, ministrul Agriculturii, Mogens Jensen, și-a dat demisia după ce mai multe rapoarte din presă au raportat că guvernul nu are putere legală de a dispune această sacrificare în masă, dar că legea actuală permite ca aceasta să fie făcută doar în fermele unde au fost detectate infecțiile și în cele din împrejurimi.

Danemarca va merge la vot cu șapte luni înainte de termen

Prima criză s-a încheiat cu demisia lui Jensen, dar lovitura finală a venit în iunie anul trecut, când o comisie de anchetă Minkgate a concluzionat că explicațiile premierului pentru uciderea în masă erau ”extrem de înșelătoare”.

După dezvăluiri, stânga radicală a început să facă apel la alegeri amenințănd că va răsturna guvernul cu o moțiune de cenzură dacă nu vor fi convocați. ”Astăzi am informat-o pe Regină că la 1 noiembrie vor avea loc alegeri parlamentare”, a declarat presei liderul social-democrat.

Și astfel, Danemarca va merge la vot cu șapte luni înainte de termen. 

Citește și:

Danemarca arde „nurcile zombie” care au ieșit din pământ după îngropare

Conform The Sun, în jur de 17 milioane de nurci au fost eutanasiate în Danemarca, acum câteva luni, pentru a opri răspândirea unei noi variante de coronavirus care avea potențial periculos de infectare fiindcă circulase prin populația animală.

După evenimentul de îngropare în masă, lângă orașul Holstebro, au apărut imagini în care se vedea cum trupurile neînsuflețite ale mamiferelor asemănătoare cu vidra au ieșit la suprafață. Presa le-a numit atunci nurci „zombie”. Acum, în jur de 30 de tone de carcase au fost exhumate și au fost amestecate cu gunoiul menajer pentru a fi arse în incineratoarele din zonă. Dacă va fi un experiment de succes, toate nurcile care erau inițial crescute pentru blana lor ar putea fi dezgropate și arse până la jumătatea lunii iulie.

Deșeurile arse în incineratoare oricum conțin animale moarte

                                                       

Un macaragiu care a lucrat la un incinerator de mai mult de zece ani a spus că deșeurile pe care le ard zi de zi pentru electricitate conțin oricum oase și carcase de animale moarte. „Este mereu entuziasmant când are loc un nou eveniment. Nu mi-e frică”, a transmis aceasta, neînfricoșat de „nurcile zombie”.

Președintele sitului, Niels Ulrik Nielsen, spune că mirosul nu diferă oricum. „Ce nu știam de dinainte [de îngropare] erau problemele pe care o să le cauzeze nurcile, însă acum fac parte din operațiunile incineratorului nostru”, a transmis acesta. „Vor deveni sursă de căldură pentru populația generală și electricitate pentru rețea”.

De ce au ieșit la suprafață nurcile?

                                                

„Se formează gaze în timpul descompunerii, lucru ce poate duce la umflare și, în cel mai rău caz, ajung să iasă din pământ”, a explicat la momentul fenomenului ciudat din noiembrie purtătorul de cuvânt al poliției, Thomas Kristensen.

Danemarca este cel mai mare exportator de blană de nurcă și produce în jur de 17 milioane de blănuri în fiecare an.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?