Urmărește emisiunea live
Numele neștiut al lui Ciutacu. „Abia la 18-19 ani, am răspuns la numele de Victor”
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Facebook Victor Ciutacu
Facebook Victor Ciutacu
Jurnalistul Victor Ciutacu a spus care era numele său rusificat în copilărie.

„Tatălui meu i se spunea Vase, nume rusificat de la Vasile. Mie Vitea. Era o carte Vitea Maleev. Toți prietenii mei din copilărie îmi spun în continuare Vitea atunci când ajung la Sinaia și mai reușim să ne întâlnim. Finul meu îmi spune și acum Vitea. Și profesorii la școală îmi spuneau Vitea, nu Victor. Eu sunt Victor - Gabriel, dar la Gabriel nu răspund nici astăzi. La Victor am început să răspund din armată când aveam 18-19 ani.”, a spus Victor Ciutacu, într-un inteviu la România TV.

Citește și: Victor Ciutacu: Mama mea a crescut la Harkov. Casa lor, bombardată, mai avea un perete. Acolo l-a cunoscut pe tata, și el orfan de tată în urma aceluiași război

Mama lui Victor Ciutacu a crescut în Harkov, oraş pe care armata rusă l-a bombardat din temelii de la începutul invaziei din Ucraina. Jurnalistul a povestit totul. 

"Mama mea a crescut în Harkov, orașul ăla pe care-l vedeți voi la tv bombardat de ruși. Într-o familie de evrei, al cărei cap (rabin) a murit îngropat de viu. La patru ani, a cunoscut deportarea și fuga disperată din calea frontului. Împreuna cu sora ei, cu opt ani mai mare, și cu mama lor.

Cu trenul, la comun, două luni bătute pe muchie, cu o sacoșă după ele. Până-n îndepărtata Asie, prin republicile (independente azi) cu „stan” la coadă. S-au întors, toate, după vreo cinci ani, fără acte, în Harkov. Care fusese, între timp, bombardat. Au mai găsit un perete din fosta lor casă. Restul de trei și acoperișul s-au improvizat, din plastic și din resturi de orice.

A crescut (fără tată, executat), a învățat, a intrat la facultate. Tot la Harkov, unde l-a cunoscut pe tata. Student român, orfan și el de tată în urma aceluiași război mondial. Copil sărac, crescut de o mamă care făcea pe jos distanța Comarnic-Sinaia să vândă brânză în piață. Eminent în primii doi ani de studii la Brașov, selectat și trimis de statul român să facă inginerie în URSS. Și, spre deosebire de colegii lui de generație, întors inginer (nu activist, nu securist). Meserie pe care nu a trădat-o până la pensie. S-au căsătorit la Harkov. Acolo unde s-a născut și sora mea. Au venit, pe rând, întâi tata, mai târziu mama și sor-mea, cu o brumă ridicolă de zestre după ele, în România. La Sinaia, acolo unde locuiesc toți și azi. Și unde m-am născut eu", a scris Victor Ciutacu într-un editorial pentru Evenimentul Zilei.

"M-am gândit mult dacă are rost să dezgrop istoria". Vezi articolul inițial aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel