Nume interzise în România. Cum nu-ţi poţi boteza copilul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Românii sunt cei mai inventivi când vine vorba de...nume / Foto: Pexels
Românii sunt cei mai inventivi când vine vorba de...nume / Foto: Pexels
Ştiai că în Suedia, judecătorii nu au permis unui cuplu să-și boteze copilul "Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116"? Nu e greşeală de tipar şi nici nu s-a aşezat pisica pe tastatură. E doar unul din cele mai bizare nume pe care oameni din toată lumea au vrut, la un moment dat, să le treacă în certificatul copiilor lor dar le-a fost interzis prin lege. 

Spre deosebire de alte ţări, Legislația din România este cu mult mai permisivă când vine vorba despre numele pe care le pot primi copiii la naștere. Poate tocmai de aceea există cetățeni români cu prenume ca "Semafor", "Ministru", „Justiția”, „Poliția”, „Superman”, „Beckham Figo Zidan ” sau chiar "Bred Pit". Conform noului Cod Civil din România, legea interzice utilizarea numelor ridicole ori indecente. Astfel, articolul 84 alineatul 2 prevede că „este interzisă înregistrarea de catre ofiterul de stare civilă a prenumelor indecente, ridicole și a altora asemenea, de natura a afecta ordinea publică și bunele moravuri ori interesele copilului, după caz”. Totuși, noțiunea este extrem de vagă și legea nu explică cu subiect și predicat ce nume ar trebui interzise, lăsând la latitudinea ofițerului de stare civilă să accepte sau să refuze. Cu toate acestea, cetățenii români care țin neapărat ca al lor copil să poarte un anumit nume se pot adresa instanțelor de judecată dacă ofițerul de stare civilă le refuză varianta aleasă. Iar instanțele de judecată vor fi cele care vor da un verdict final.

Cele mai caraghioase nume din România

De-a lungul anilor, în România s-au înregistrat sute de prenume situate la limita dintre amuzament şi ridicol. Cele mai ”colorate„ nume aparţin etnicilor romi, printre ale căror preferinţe denumirile unor mărci de maşini se află la mare căutare. România există 146 persoane care se numesc "Dacia", iar alte şapte persoane poartă nume ”Logan", "Solenza", respectiv "Renault". În topul numelor de maşini se află, însă, Mercedes, prenume purtat de nu mai puţin de 315 români. Preşedinte, Portocala, Lămâia, Strugurel sau Televizor completează lista prenumelor utilizate frecvente de persoanele de etnie romă. Alte prenume haioase înregistrate în Romania sunt Miss-America, Rândunel, Struţ, Superman, Paracetamol, Termopan, Papanas, Facultatea, Expertiza, Farmacia, Prostu, Sentiment-Brusli, Fat-Frumos, Leuştean, Semaforu, Milion, Seif, Judecător, Strălucirea, Ilegitim, Medalion, Piersica, Roberto-Bagio, Mihai-Eminescu, Mariano-Monamour, Tom-Mac-Bil-Bob-Constantin, Hitler, Bin Laden, Pele Santos del'April, Amorel.

Ce nume au fost interzise în alte țări?

În țările civilizate există câteva exemple de nume care au fost interzise. De exemplu, în Suedia, judecătorii nu au permis unui cuplu să-și boteze copilul "Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116". Nici „Ikea” sau „Q” nu a fost permis.În Italia, judecătorii nu au lăsat niște tineri să-și numească odrasla „Venerdi” („Vineri”) întrucât așa se numea sclavul lui Robinson Crusoe.În urmă cu ceva vreme, autoritățile din China nu au fost de acord ca un micuț să poarte numele de „@”.În Danemarca există o listă cu peste 7.000 de nume ce sunt interzise, listă care se actualizează permanent.În anul 1993, un bărbat din Japonia și-a numit fiul „Akuma” care în traducere înseamnă „Diavol”. Deși inițial a fost acceptat, ulterior numele a fost retras de judecători.Nici în Noua Zeelanda legea nu este prea permisivă. Printre numele interzise se numără: King (rege), Queen (regina), Royal (regal), Bishop (episcop), Eminence (eminență), Honour (onoare) sau Saint (sfant).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel