Numărul real al pescarilor din Delta Dunării. Cătălin Țibuleac: Toamna asistăm la un pescuit comercial / VIDEO
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre numărul real al pescarilor din Delta Dunării și despre dispariția peștelui din rezervație.

În cadrul unui interviu exclusiv pentru DC News, Cătălin Țibuleac a vorbit despre una din cauzele care au dus la dispariția peștilor din Delta Dunării:

„În 1989, doar Jurilovca avea în jur de 800 de pescari comerciali. În acest moment avem mai puțin de 1.200 în toată Delta Dunării, astfel că nu mai sunt așa de mulți pescari. Pe de altă parte, mulți pescari, pentru a-și asigura traiul, vin vara și-și cer autorizarea de la Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării pentru bărci, ca să transporte turiști. Asta fac pe timp de vară. Evident că nu mai au timp să pescuiască vara, iar toamna asistăm la un pescuit comercial mai mult decât intensiv, tocmai din dorința de a-și face cota.

Totodată, vorbim de pește din ce în ce mai puțin. Evident că pescarul e tentat să-l vândă la negru, iar atâta timp cât există și o piață, braconajul nu va fi eradicat sau diminuat“, a precizat Cătălin Țibuleac.

ARBDD nu mai discută cu localnicii din Deltă. Țibuleac: Sunt măsuri luate din birou, după ureche 

Cătălin Țibuleac, președintele AMDTDD, a fost invitat la DC News, unde a vorbit despre problemele din Delta Dunării. Jurnalistul Val Vâlcu i-a adresat acestuia o întrebare referitoare la implicarea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării în rezolvarea problemelor locale:

„De mulți ani nu observăm ce face Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD)? Cum e colaborarea cu localnicii, cu cei care trăiesc în Delta Dunării?“, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.

Țibuleac: Sunt probleme stringente

„Cu toate că prin Legea 82 este obligată și are acest atribut al administrării Deltei Dunării, din păcate, ARBDD a uitat să mai comunice efectiv cu localnicii. Sunt măsuri luate din birou, măsuri luate după ureche. În acest moment, avem avem o guvernatoare care mai mult lucrează pe organizări interne decât pe ceea ce înseamnă rezolvarea unor probleme stringente în Deltă. De la pește până la trasee și autorizații. Sunt lucruri care trebuie să revină în atenție pentru a relua acest dialog cu localnicii, cu primarii, cu comunitățile.

Nu e suficient să facem un joc de imagine în care să invităm primarii în birou, din 12 să vină 4, iar apoi să facem o postare pe Facebook și să spunem că am discutat. Nu știu dacă asta e soluția, pentru că te duci în teren și vezi că sunt probleme cu șacalii, cu colmatările canalelor, avem nevoie neapărat de un studiu de impact suport-turistic. Avem 9.800 de locuri de cazare autorizate, adăugăm încă 2.000 nedeclarate, la negru. (...)“, a precizat Cătălin Țibuleac (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel