Data publicării:

Numărul persoanelor care suferă de foamete a crescut semnificativ

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto ilustrativ pixabay
foto ilustrativ pixabay

Numărul persoanelor care suferă de foamete la nivel mondial a continuat să crească anul trecut, conform unor estimări ale ONU, informează DPA.

Un număr cuprins între 702 milioane şi 828 milioane de persoane au fost afectate de foamete în 2021, conform raportului anual al organizaţiei privind situaţia alimentară globală, prezentat miercuri la New York.

Astfel, numărul mediu de persoane aflate anul trecut în această situaţie a fost cu 46 de milioane mai mare decât cel din 2020 (721 de milioane), se arată în raport.

Provocările de a pune capăt foametei şi malnutriţiei sunt tot mai mari, au scris mai multe agenţii ale ONU, printre care UNICEF, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

În raportul lor, experţii consideră că această creştere a numărului de persoane care suferă de foamete este cauzată de pandemia de coronavirus, de consecinţele schimbărilor climatice şi de conflicte.

Conform celor mai recente date ale ONU din 2020, aproape 1,3 miliarde de persoane nu şi-au putut permite o dietă sănătoasă.

Războiul declanşat de Rusia în Ucraina reprezintă un risc şi mai mare, din cauză că lanţurile de aprovizionare au fost întrerupte în urma conflictului. Printre altele, Ucraina este un important exportator de cereale. Din cauza conflictului, preţurile la alimente au crescut semnificativ în prima jumătate din 2022.

Conform ONU, situaţia furnizării de alimente este dificilă în special în ţările din Orientul Mijlociu şi Africa, scrie Agerpres.

Putin amenință țările sărace cu foametea. A început „o nouă etapă” în războiul său nemilos din Ucraina

Invazia Ucrainei de către Rusia exacerbează o criză alimentară globală, iar experții susțin că situația aceasta face parte dintr-un efort deliberat al Kremlinului de a stârni foametea și de a face presiuni asupra coaliției occidentale care sprijină guvernul Ucrainei, un efort pe care UE l-a condamnat drept o crimă de război.

„Rusia are un plan pentru potențarea foametei. Vladimir Putin se pregătește să înfometeze o mare parte din lumea în curs de dezvoltare, ca etapă a războiului său din Europa”, a scris sâmbătă pe Twitter Timothy Snyder, istoric la Yale și expert în autoritarism, adăugând că Moscova „planifică să înfometeze asiatici și africani pentru a-și câștiga războiul în Europa”.

„Acesta este un nou nivel de colonialism”, a adăugat Snyder.

Ucraina, descrisă pe scară largă drept coșul de pâine al Europei, este un exportator major de grâu, ulei de floarea soarelui și porumb. Țara furnizează aproximativ 10% din exporturile de grâu ale globului, 15% din exporturile de porumb și aproape jumătate din uleiul de floarea soarelui din lume. Dar războiul din Ucraina – în special blocada Rusiei a porturilor din Marea Neagră – încurcă toate exporturile. Acest lucru duce la o penurie a aprovizionării cu alimente și la creșterea vertiginoasă a prețurilor în multe țări, ceea ce ar putea arunca zeci de milioane de oameni în foamete, avertizează experții.

Ca urmare, aproximativ 18 milioane de tone de cereale sunt depozitate în Ucraina, iar fermierii din țară sunt de așteptat să recolteze 60 de milioane de tone suplimentare până în toamnă, potrivit Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO). „Fermierii din Ucraina se hrănesc pe ei înșiși și alte milioane de oameni din întreaga lume”, a declarat Rein Paulsen, directorul Biroului FAO pentru situații de urgență și rezistență, săptămâna aceasta, potrivit Insider.

„Asigurarea că pot continua producția, stoca totul în siguranță și că pot accesa piețe alternative este vitală pentru a consolida securitatea alimentară în Ucraina și pentru a se asigura că alte țări dependente de import au o aprovizionare suficientă de cereale la un cost rezonabil”, a adăugat Paulsen.

ONU a avertizat că conflictul din Ucraina ar putea pune încă 47 de milioane de oameni în insecuritate alimentară în 2022. Țările din Africa și Orientul Mijlociu, care se bazează foarte mult pe cerealele ucrainene, sunt în mod special expuse riscului. Împreună, Rusia și Ucraina asigură peste 40% din oferta de grâu a Africii.

Într-adevăr, Rusia reprezintă, de asemenea, o parte masivă din uleiul de grâu și floarea soarelui din lume. Rusia continuă să exporte grâu și alte mărfuri în ciuda războiului din Ucraina, dar a semnalat că este selectivă cu privire la cine își va primi aprovizionarea. „Vom furniza prietenilor noștri doar produse alimentare și agricole”, a declarat fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, un apropiat al lui Putin și vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei. În mod similar, Putin a spus la începutul lunii aprilie: „Va trebui să fim mai atenți la aprovizionarea cu alimente în străinătate, în special să monitorizăm cu atenție exporturile către țările care ne sunt ostile”.

Snyder a spus că „planul de foame” al lui Putin este conceput să funcționeze pe trei niveluri, inclusiv ca un efort mai mare de „distrugere a statului ucrainean” prin oprirea exporturilor. Este, de asemenea, o încercare de a stimula instabilitatea în UE prin generarea de „refugiați din Africa de Nord și Orientul Mijlociu, zone alimentate de obicei de Ucraina”.

„În sfârșit, și cel mai îngrozitor, o foamete mondială este un fundal necesar pentru o campanie de propagandă rusă împotriva Ucrainei. Este nevoie de moarte reală în masă ca fundal pentru un concurs de propagandă”, a spus Snyder. „Când vor începe revoltele alimentare și pe măsură ce foametea se va răspândi, propaganda rusă va da vina pe Ucraina și va cere recunoașterea câștigurilor teritoriale ale Rusiei în Ucraina și ridicarea tuturor sancțiunilor”.

Rita Konaev, un expert militar rus, a declarat pentru Insider că Rusia a folosit tactici similare în războiul din Siria. 

„Au căutat în mod deschis să destabilizeze Siria, vecinii și Europa prin revărsarea de refugiați”, a declarat Konaev.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel