Data publicării:

Numărul migranților ilegali în România, la granița de sud-vest, scădere cu 77% în 2023

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Facebook @Poliția de Frontieră Timișoara
FOTO: Facebook @Poliția de Frontieră Timișoara
ITPF Timișoara a anunțat o scădere importantă a numărului de migranți care au trecut ilegal pe teritoriul România.

Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara (ITPF) a anunțat, joi, că numărul migranților care au trecut ilegal pe teritoriul României, în 2023, în zona sa de competență, a fost în scădere cu 77% față de anul precedent, iar măsurile adoptate sistematic la frontiera cu Serbia au condus la o scădere a acestora cu 95% comparativ cu anul 2022.

Astfel, în zona de competență a ITPF Timișoara au fost depistați 421 de migranți care au intrat în țară prin trecere frauduloasă a frontierei de stat, anul trecut, față de 1.838 de migranți înregistrați cu un an înainte, se arată într-un comunicat al ITPF, scrie Agerpres. Numărul celor intrați ilegal din Serbia a fost de 82 de persoane.

În urma cercetărilor efectuate, a audierii făptuitorilor și a conducerii în teren pentru o parte semnificativă a grupurilor depistate s-a stabilit locul trecerii și metodele prin care migranții au trecut ilegal frontiera, astfel încât, în baza analizelor de risc întocmite, dispozitivele de supraveghere și verificare au fost adaptate în permanență.

În anul 2023, din cei 421 de migranți care au intrat în România prin trecere frauduloasă a frontierei de stat și au fost depistați de către structuri ale Poliției de Frontieră Timișoara, 347 de migranți au solicitat o formă de protecție (azil) din partea statului român, la structurile poliției de frontieră, reprezentând 82% din numărul migranților depistați.

Securizatea frontierei externe a UE, realizată prin creșterea capacității de reacție

În altă ordine de idei, securizarea frontierei externe a Uniunii Europene a fost realizată în principal prin creșterea capacității de reacție la observarea activităților pregătitoare desfășurate de migranți încă de pe teritoriul Serbiei, prin suplimentarea dispozitivului de supraveghere a frontierei, folosirea tehnicii de observare și detecție și buna cooperare cu organele de frontieră ale statului vecin.

În cursul anului 2023, la nivelul frontierei cu Serbia, au fost depistate și dispuse măsuri de prevenire împotriva unui număr de peste 800 de persoane care au încercat să intre fraudulos pe teritoriul României.

Anul trecut, aproximativ 86% dintre persoane au acționat la frontieră pentru a intra fraudulos din Serbia în România, prin zona de competență a structurilor de pe raza județului Timiș.

Potrivit sursei citate, actuala provocare cu care se confruntă ITPF Timișoara este migrația pe sensul de ieșire din țară. Măsurile adoptate la nivelul inspectoratului pentru combaterea migrației pe sensul de ieșire din țară au condus la depistarea, în anul 2023, în tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat a unui număr de aproximativ 1.000 de persoane, față de 100 persoane în anul 2022.

Totodată, au fost identificate 121 de persoane care au săvârșit infracțiuni de trafic de migranți, 37 fiind arestate preventiv și în 25 de cazuri s-a instituit măsura control judiciar.

Pe raza municipiului Timișoara și în localitățile limitrofe au fost desfășurate zilnic câte două acțiuni în sistem integrat cu participarea structurilor MAI din Timiș, iar persoanele depistate în cadrul acestor acțiuni au fost conduse la sediul inspectoratului pentru identificare, verificare și dispunerea măsurilor legale.

Pe parcursul derulării misiunilor în sistem integrat, în anul 2023 au fost depistate peste 3.000 de persoane, cetățeni străini care au fost conduși la sediul Poliției de Frontieră Timișoara pentru clarificarea situației juridice.

În vederea prevenirii și combaterii fenomenului migraționist, în anul 2023 s-au desfășurat și misiuni aeriene.

Citește și: Aderarea României la Schengen, pe agenda discuțiilor dintre Marcel Ciolacu și premierul elen Kyriakos Mitsotakis / foto

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel