Numărul execuțiilor la nivel global a atins un record. O singură țară a realizat 74% din ucideri
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Numărul execuțiilor înregistrate la nivel global în 2023 a fost cel mai mare din ultimii opt ani, pe măsură ce unele state din Orientul Mijlociu au crescut semnificativ utilizarea pedepsei cu moartea, afirmă Amnesty International.

Un total de 1.153 de persoane sunt cunoscute că au fost executate în 16 țări, ceea ce reprezintă o creștere de peste 30% față de 2022, conform raportului anual al organizației. Doar Iranul a realizat 74% dintre aceste execuții, intensificând utilizarea pedepsei cu moartea pentru infracțiuni legate de droguri, în timp ce Arabia Saudită a fost responsabilă pentru 15%, scrie BBC.

Cifrele exclud China, despre care se crede că execută mii de oameni în fiecare an.

„Din cauza secretului de stat, datele Amnesty nu includ miile de persoane despre care se crede că au fost executate în China, care rămâne cel mai mare executant din lume”, a declarat organizația. „De asemenea, Amnesty nu a putut prezenta cifre pentru Coreea de Nord și Vietnam, țări despre care se crede că recurg extensiv la execuții.”

Totalul execuțiilor în 2023 a fost cel mai mare înregistrat anual de Amnesty din 2015, când se știa că 1.634 de persoane au fost executate. Amnesty afirmă că Iranul a executat cel puțin 853 de persoane anul trecut - în creștere de la 576 în 2022 și 314 în 2021. Mai mult de jumătate din execuțiile din 2023 au fost pentru infracțiuni legate de droguri.

În ciuda creșterii execuțiilor la nivel mondial, numărul țărilor care aplică pedeapsa cu moartea a fost cel mai mic înregistrat până în prezent, potrivit Amnesty. Nu au fost înregistrate execuții în Belarus, Japonia, Myanmar sau Sudanul de Sud, toate acestea aplicând sentințe capitale în 2022.

„Creșterea uriașă a execuțiilor înregistrate s-a datorat în principal Iranului”, a declarat Secretarul General al Amnesty International, Agnès Callamard. „Autoritățile iraniene au arătat un dispreț total față de viața umană și au intensificat execuțiile pentru infracțiuni legate de droguri, evidențiind și mai mult impactul discriminatoriu al pedepsei cu moartea asupra celor mai marginalizate și sărace comunități din Iran.”

În contrast, Pakistanul a abolit pedeapsa cu moartea pentru infracțiuni legate de droguri anul trecut, în timp ce pedeapsa cu moartea obligatorie a fost abolită în Malaysia.

În altă parte în Asia, autoritățile din Sri Lanka au confirmat că președintele nu intenționează să semneze mandate de execuție, calmând temerile că ar putea relua execuțiile.

Amnesty a subliniat și cifrele pentru SUA, singura țară dezvoltată din Occident unde pedeapsa capitală este încă în vigoare. Execuțiile din SUA au crescut anul trecut la 24, față de 18 în 2022. Proiecte de lege pentru a efectua execuții prin împușcare au fost introduse în Idaho și Tennessee, în timp ce adunarea legislativă a statului Montana a luat în considerare o măsură pentru a extinde gama de substanțe utilizate în injecțiile letale.

În Carolina de Sud, a fost semnată o nouă lege pentru a ascunde identitatea persoanelor sau entităților implicate în pregătirea sau executarea execuțiilor.

Și la începutul acestui an, statul Alabama a realizat prima sa execuție folosind gaz de azot - o metodă descrisă de Agnès Callamard de la Amnesty drept „crudă” și „netestată”.

„Președintele Biden trebuie să înceteze să amâne promisiunea sa de a aboli pedeapsa federală cu moartea”, a adăugat ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel