Numărul dezertorilor din Coreea de Nord care au intrat în Coreea de Sud aproape s-a triplat în 2023
Autoritățile din Coreea de Sud au anunțat că numărul de dezertorilor nord-coreeni aproape s-a triplat în 2023.
Numărul de dezertorilor nord-coreeni care au intrat în Coreea de Sud aproape s-a triplat în 2023 față de cei doi ani precedenți, au anunțat joi autoritățile, inclusiv un număr mai mare de tineri și membri ai elitei nord-coreene.
Ministerul Unificării din Coreea de Sud a înregistrat 196 de transfugi care au intrat în țară anul trecut, a precizat acesta într-o informare. Mai mult de jumătate aveau între 20 și 30 de ani, iar aproximativ 84% erau femei, potrivit datelor guvernamentale.
Cifra totală este doar o fracțiune din nivelurile de dinainte de pandemie, 1.047 de transfugi au sosit în 2019, dar totuși marchează o creștere semnificativă după un declin abrupt în timpul pandemiei Covid-19.
Frontierele Coreei de Nord, închise în 2020
Coreea de Nord și-a închis frontierele în 2020, adâncind și mai mult izolarea acestei națiuni. Doar 63 de dezertori au intrat în Coreea de Sud în 2021 și 67 în 2022, potrivit datelor guvernamentale.
Țara a început să se redeschidă oarecum în 2023, permițând cetățenilor care trăiesc în străinătate să se întoarcă și reluând zborurile internaționale către anumite țări, inclusiv China și Rusia. Dar Ministerul Unificării a declarat că unii nord-coreeni care trăiesc în străinătate au ales să nu se întoarcă, și în schimb au fugit în Sud.
Aproximativ zece nord-coreeni pe care i-a descris ca fiind nord-coreeni de elită s-au numărat printre cei care au dezertat anul trecut, cel mai mare număr de nord-coreeni din acest grup din 2017 încoace, potrivit ministerului. Printre aceștia se numără ”diplomați, alți oficiali și studenți stabiliți în străinătate (cărora) li s-a spus să se întoarcă anul trecut, deoarece situația pandemiei a intrat într-o nouă fază”, a declarat un oficial al ministerului.
Ministerul a precizat că nu au putut fi oferite detalii suplimentare din motive de siguranță.
Disidența față de regimul Kim
Cel mai citat motiv de dezertare în 2023 a fost disidența față de regimul Kim, aflat la putere, au declarat oficialii sud-coreeni, urmat de lipsa de hrană și foamea din Coreea de Nord, care fusese anterior cel mai citat motiv în ultimii ani.
În timp ce milioane de nord-coreeni trăiesc în condiții de sărăcie sub dictatura dinastică a liderului Kim Jong Un, elita bogată a țării, cum ar fi înalții oficiali guvernamentali și familiile lor, ar avea acces la lux, cum ar fi aer condiționat, cafea și chiar smartphone-uri, deși telefoanele pot accesa doar intranetul guvernamental puternic cenzurat.
Acești rezidenți locuiesc în principal în capitala Pyongyang, unde câțiva privilegiați se bucură de facilități precum cinematografe, magazine și săli de sport acoperite, conform CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News